FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čitanje presude Hodorkovskom nastavlja se u srijedu

ZAGREB/MOSKVA, 17. svibnja 2005. (Hina) - Moskovski sud proglasio je uutorak bivšeg direktora ruske naftne tvrtke Jukos MihailaHodorkovskog, njegova bliskog suradnika Platona Lebedeva i bivšeg
ZAGREB/MOSKVA, 17. svibnja 2005. (Hina) - Moskovski sud proglasio je u utorak bivšeg direktora ruske naftne tvrtke Jukos Mihaila Hodorkovskog, njegova bliskog suradnika Platona Lebedeva i bivšeg

glavnog direktora tvrtke Volna Andreja Krajnova krivima po gotovo svim točkama optužnice, a čitanje presude nastavlja se u srijedu, javile su svjetske novinske agencije.

Krivnju "potvrđuju materijalni dokazi i iskazi svjedoka", rekla je predsjedavajuća sutkinja Irina Kolesnikova, a prenio Interfax.

Hodorkovski i Lebedev optuženi su za prijevaru, pronevjeru i utaju poreza, čime su državu, tvrdi optužba, oštetili za gotovo milijardu američkih dolara, a optuženi su i za udruživanje u zločinačku organizaciju. Krajnova optužnica tereti za prijevaru.

Tužiteljstvo je zatražilo za Hodorkovskog i Lebedeva zatvorsku kaznu u trajanju od 10 godina, dok za Krajnova traži uvjetnu kaznu zatvora od 5 i pol godina budući da je djelomično priznao krivnju.

Optuženi Hodorkovski i Lebedev te njihovi odvjetnici opovrgavaju krivnju i traže oslobađajuću presudu.

"Presuda još nije donesena, ali mi je svejedno smatramo nezakonitom", rekao je u utorak odvjetnik Hodorkovskog Jurij Schmidt, a prenio je Interfax.

"Sud je u potpunosti stao na stranu tužiteljstva", ustvrdio je Schmidt.

On je rekao, kako prenosi RIA Novosti, da je atmosfera u sudnici bila "pospana", te da je Hodorkovski čitao knjigu a Lebedev rješavao križaljku.

Policija je pojačala mjere sigurnosti ispred suda u središtu Moskve gdje su se u ponedjeljak, kada je počelo čitanje presude, okupile stotine pristaša, ali i protivnici Hodorkovskog. Već drugi dan za redom oko 150 policajaca osiguravalo je zgradu suda i zatvorilo ulicu koja vodi do nje.

Mnogi misle da je ovo suđenje kazna Hodorkovskome za njegove političke ambicije te da je označilo prekretnicu u odnosima Kremlja i krupnoga kapitala. Službena Moskva ponavlja da u Rusiji, kao i u bilo kojoj drugoj zemlji, svi moraju plaćati poreze te da su na zapadu sudske parnice protiv nesavjesnih biznismena uobičajena stvar i nitko ih ne naziva političkim procesima.

Kakva god bila odluka sudaca, tužitelji su najavili nove optužbe protiv Hodorkovskog kako bi ga zadržali iza rešetaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙