FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nacrt strategije nadzora nad tržištem za tehničke proizvode

ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Državni inspektorat (DI) predstavioje danas državnim dužnosnicima nacrt Strategije nadzora nad tržištemza tehničke proizvode, izrađene u suradnji sa stručnjacima Europskeunije (EU), u sklopu Projekta EU CARDS 2004.
ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Državni inspektorat (DI) predstavio je danas državnim dužnosnicima nacrt Strategije nadzora nad tržištem za tehničke proizvode, izrađene u suradnji sa stručnjacima Europske unije (EU), u sklopu Projekta EU CARDS 2004.

Nacrt će biti upućen na raspravu, a nakon što stignu odgovori i mišljenja pripremit će se konačan tekst Strategije.

Cilj Strategije nadzora nad tržištem za tehničke proizvode je podržati daljnji razvoj kapaciteta sustava nadzora nad hrvatskim tržištem u pogledu garantiranja slobode kretanja tehničkih proizvoda, te dodatno ojačati nadzor nad tržištem u skladu s potrebama tržišta, s praktičnim iskustvima tržišta EU i nacionalnim zakonodavstvom, priopćeno je iz Inspektorata.

Zakonodavno usklađivanje, kako je rečeno, omogućuje slobodno kretanje robe unutar tržišta EU, a nadzor nad tržištem nacionalni je zadatak i obveza svake suvremene države, koja samostalno odlučuje o tom nadzoru. Svrha nadzora je spriječiti ozljedu ili štetu koju proizvod može prouzročiti te obeshrabriti nepošteno tržišno natjecanje - podjednako u interesu gospodarstvenika kao i krajnjih potrošača.

Inspekcijski nadzor Državnog inspektorata, u skladu s predloženom Strategijom, uključuje nadzor proizvoda, odnosno praćenje sukladnosti proizvoda propisima, te poduzimanje korektivnih mjera za uspostavljanje sukladnosti i uklanjanje nepravilnosti.

DI, podsjeća se, sustavno provodi složene poslove inspekcijskog nadzora nad primjenom desetaka propisa - od radno-pravnih odnosa i sigurnosti na radu, do nadzora nad tržištem u smislu sigurnosti, sigurnosti i sukladnosti proizvoda, te nadzora nad primjenom propisa u području elektroenergetike, rudarstva, posuda pod tlakom i drugih poslova.

Tako su u 2004. gospodarski inspektori Državnog inspektorata obavili ukupno 553.871 kontrola primjene propisa u području trgovine, obrta, ugostiteljstva, turizma i drugim područjima. U dijelu aktivnosti u području nadzora kakvoće proizvoda u prometu utvrđeno je 2.329 nepravilnosti, podnijeta su 2.124 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, doneseno 637 upravnih rješenja o otklanjanju nepravilnosti i stavljeno izvan prometa robe u vrijednosti od gotovo milijun eura, navodi se u priopćenju Inspektorata.

(Hina) xpp/xtp ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙