FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupština Kosova raspravlja o decentralizaciji

PRIŠTINA,19.svibnja.2005(H) - Zastupnici Skupštine Kosova okupili su seu četvrtak na plenarnoj sjednici koja za glavnu temu rasprave imaproces decentralizacije vlasti.
PRIŠTINA,19.svibnja.2005(H) - Zastupnici Skupštine Kosova okupili su se u četvrtak na plenarnoj sjednici koja za glavnu temu rasprave ima proces decentralizacije vlasti.

Kosovski premijer Bajram Kosumi uvodno je izložio zastupnicima Vladin plan decentralizacije istaknuvši da je riječ o procesu koji nudi rješenja za sve građane, posebice za srpsku manjinu na Kosovu.

"Ovaj proces neće stvoriti umjetne i jednoetničke općine, niti će biti otcjepljenja ili 'enklavizacije' teritorija općina", kazao je kosovski premijer o planu vlade za decentralizaciju.

Vladin plan decentralizacije žestoko je kritizirala vodeća albanska oporbena stranka, Demokratska partija Kosova, Hashima Thaqia, zahtijevajući najprije usvajanje zakona o decentralizaciji.

Rasprava o decentralizaciji mogla bi se produžiti i u petak.

Provedba decentralizacije vlasti na Kosovu jedan je od važnih standarda koje je međunarodna zajednica odredila Kosovu, a kojeg treba ispuniti prije početka rasprave o konačnom statusu Kosova.

Istodobno dok je u Skupštini počela rasprava o decentralizaciji, ispred zgrade Skupštine okupili su se pripadnici nevladine organizacije Kosovska akcijska mreža, koji su prosvjedovali protiv Vladina plana o decentralizaciji. Sudionici prosvjeda ocijenili su da decentralizacija u aktualnoj situaciji znači gubitak 32 posto teritorija Kosova te su zatražili da ovaj proces odgodi sve dok se ne postigne neovisnost Kosova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙