FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pokopan slikar Miroslav Šutej

ZAGREB, 18. svibnja 2005. (Hina) - U nazočnosti članova obitelji,rodbine, prijatelja te kulturnih i javnih djelatnika danas je nazagrebačkom groblju Mirogoju pokopan ugledni hrvatski slikar igrafičar, akademik Miroslav Šutej.
ZAGREB, 18. svibnja 2005. (Hina) - U nazočnosti članova obitelji, rodbine, prijatelja te kulturnih i javnih djelatnika danas je na zagrebačkom groblju Mirogoju pokopan ugledni hrvatski slikar i grafičar, akademik Miroslav Šutej.

Opraštajući se od velikoga umjetnika i dugogodišnjega prijatelja, ministar kulture Božo Biškupić rekao je da je hrvatska kultura ostala bez još jednoga velikana koji je svojom promišljenom i predanom stvaralačkom energijom postao nezaobilaznom vrijednošću, ne samo hrvatskoga, nego i svjetskog likovnog kruga.

U svom kreativnom naboju, dodao je Biškupić, Šutej nam je ostavio snažan i prepoznatljiv likovni trak, a kao pokretač brojnih umjetničkih inicijativa i nastojanja, i jasan izričaj intelektualne osobnosti koja je znala formirati stav u korelaciji s vremenom u kojem je živio.

Biškupić je podsjetio da se Šutej od svojih manifestnih grafika početkom šezdesetih godina uključio u avangardne svjetske tokove, pop art i kinetičku umjetnost, iskazujući nepresušnu strast prema istraživanjima i traganjem za neotkrivenim i nepoznatim prostorima.

Uz crteže, kolaže i objekte, grafičko oblikovanje i scenografiju, značajan dio Šutejeva života činilo je i pedagoško djelovanje, rekao je ministar Biškupić. Njegova posljednja izložba "Prekrivene oči" u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu prije tri mjeseca iskazala je svu dosljednost i kontinuitet u stvaralačkom opusu toga velikoga umjetnika. S velikom radnom energijom i vizionarskim idejama do zadnjega dana svoga života Šutej je intenzivno sudjelovao u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti druge polovice dvadesetog stoljeća i samoga početka ovoga tisućljeća, rekao je Biškupić.

U ime Akademije likovnih umjetosti u Zagrebu od Šuteja se oprostio Peruško Bogdanić, u ime HAZU-a Zlatko Keser, te u ime Likovne akademije na Širokom Brijegu, koje je Šutej jedan od utemeljitelja, fra Jozo Pejić.

Miroslav Šutej, rođen 1936. u Dugoj Resi, umro je nakon duge bolesti u Krapinskim Toplicama 13. svibnja 2005.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙