FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro slikar Miroslav Šutej

ZAGREB, 13. svibnja 2005. (Hina) - Akademik Miroslav Šutej, uglednihrvatski slikar i grafičar te dugogodišnji profesor na Akademijilikovnih umjetnosti u Zagrebu, umro je jutros nakon duge bolesti uSpecijalnoj bolnici za kardiovaskularnu kirurgiju i kardiologiju"Magdaleni" u Krapinskim Toplicama, potvrđeno je u bolnici.
ZAGREB, 13. svibnja 2005. (Hina) - Akademik Miroslav Šutej, ugledni hrvatski slikar i grafičar te dugogodišnji profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, umro je jutros nakon duge bolesti u Specijalnoj bolnici za kardiovaskularnu kirurgiju i kardiologiju "Magdaleni" u Krapinskim Toplicama, potvrđeno je u bolnici.

Šutej je rođen 1936. u Dugoj Resi. Školovao se na Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, a zatim studirao slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti (ALU). Bio je surdnik u Majstorskoj radionici Krste Hegedušića, a od 1970. profesor na ALU-u.

Likovna kritika ističe da je Šutej bio crtač i grafičar, čija su djela eksperimentalna, istraživačka, samostalna i autentična. Bio je tragač za neotkrivenim, nepoznatim prostorima sa strašću da mimo konvencija i kanona, trendova i stilskih formacija opstane u otvorenim prostorima mašte i duha. Slijedeći zakonitosti poteza, ostvario je začuđujuće mnogobrojne mogućnosti varijacija - jednoga oblika detalja i kompozicijskih cjelina.

U brojnim crtežima, kolažima i objektima Šutej je očuvao vlastit integritet, ali se istodobno našao u središtu aktualnosti koje su se javljale u područjima likovne umjetnosti.

Likovna kritika napominje da se, kada je u pitanju Šutejevo djelo, ne mogu zanemariti kulturne konstante sredine u kojoj se Šutej pojavio i koje su sastavni dio njegova umjetničkog jezika.

Od njegove vrlo zapažene rane grafike "Bombardiranje očnog živca" može se pratiti Šutejev opus, ispunjen novim originalnim kompozicijama mobilnoga karaktera u kojima se osjeća sklonost iracionalnom i nestvarnom, kao i optičkoj fantastici.

O Šutejevu djelu pisali su vodeći hrvatski i inozemni likovni kritičari.

Šutej je priredio velik broj samostalnih izložaba, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Na zagrebačkom groblju Mirogoju postavljen je njegov Spomen-križ za sve poginule u Domovinskom ratu. Šutejevi radovi nalaze se u vodećim svjetskim muzejima i galerijama.

Posljednju retrospektivnu izložbu priredio je u Kabinetu grafike HAZU-a i u Domu hrvatskih likovnih umjetnika 1996.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙