FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moratinos opovrgnuo navode da su se teroristi pripremali u BiH

SARAJEVO,18. svibnja(Hina) - Španjolski ministar vanjskih poslovaMiguel Angel Moratinos opovrgnuo je u srijedu navode kako su se nekiod počinitelja terorističkih napada počinjenih u njegovoj zemlji za topripremali u Bosni i Hrecegovini.
SARAJEVO,18. svibnja(Hina) - Španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos opovrgnuo je u srijedu navode kako su se neki od počinitelja terorističkih napada počinjenih u njegovoj zemlji za to pripremali u Bosni i Hrecegovini.

"Za sada nema dokaza da su takvi navodi točni", kazao je Moratinos odgovarajući na pitanja novinara u Sarajevu gdje se nalazio u jednodnevnom službenom posjetu.

Tvrdnje o pripremama islamskih terorista u BiH za napade u Španjolskoj ranije ovog mjeseca iznio je ravnatelj policije Republike Srpske Dragomir Andan, što je izazvalo brojna reagiranja i osude unutar BiH uz ocjenu kako je riječ o neodgovornim izjavama, a španjolski šef diplomacije kazao je samo kako se taj slučaj tek istražuje te da za sada nema dokaza koji bi potvrdili Andanove navode.

Moratinosa su u Sarajevu primili članovi Predsjedništva BiH, ministar vanjskih poslova Mladen Ivanić i Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown, a zajedno s ministrom sigurnosti BiH Barišom Čolakom on je potpisao ugovor o dodjeli financijske pomoći Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) kako bi se ona mogla učinkovitije boriti protiv međunarodnog terorizma.

Španjolska je vlada za potrebe SIPA-inog financijsko-obavještajnog odjela odlučila donirati 600 tisuća eura.

Ministar Čolak je pojasnio kako će ta sredstva biti utrošena za nabavku informatičke opreme.

"SIPA će na ovaj način biti potpuno osposobljena na borbu protiv pranja novca a ujedno i međunarodnog terorizma", kazao je Čolak.

Nakon što SIPA dobije potrebnu računarsku opremu ona će biti u stanju nadzirati sve bankovne transakcije obavljene u BiH i reagirati na one za koje se sumnja da služe za financiranje terorističkih aktivnosti.

"Sprječavanje djelovanja mreža koje financiraju terorizam naš je prioritet", kazao je ministar Moratinos dodavši kako je svaki napor na tom planu od ogromnog značenja za vladu u Madridu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙