FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Laura Bush putuje na Bliski istok

WASHINGTON,18. svibnja(Hina) - Američka prva dama Laura Bush putovatće ovoga tjedna na Bliski istok kako bi naglasila da Sjedinjene Državerade u korist bolje budućnosti naroda te regije.
WASHINGTON,18. svibnja(Hina) - Američka prva dama Laura Bush putovat će ovoga tjedna na Bliski istok kako bi naglasila da Sjedinjene Države rade u korist bolje budućnosti naroda te regije.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan najavio je u utorak da će supruga predsjednika Georgea W. Busha od 19. do 24. svibnja posjetiti Jordan, Izrael i Egipat.

"Ovo putovanje prigoda je za gospođu Bush da pojača našu predanost promicanju slobode i potpori ženama i djevojčicama diljem Bliskog istoka", rekao je McClellan.

Sjedinjene Države potiču svoje saveznike na Bliskom istoku na političke i ekonomske reforme uključujući jačanje prava žena smatrajući da nedostatak slobode potiče islamsku militantnost.

Laura Bush će tako u četvrtak otputovati u Jordan gdje će obići školu koju financira američka vlada i posjetit zakladu koja pomaže ženama da se zaposle. U subotu će govoriti na Svjetskom ekonomskom forumu u Amanu u Jordanu, a susrest će se i s jordanskom kraljicom Raniom koja se zalaže za prava žena, dok će u nedjelju posjetiti Izrael gdje će se sastati sa suprugom izraelskog predsjednika Moshe Katsava i govoriti o jačanju uloge žena.

Na Zapadnoj Obali će posjetiti Jerihon, kao i muslimanska i židovska povijesna mjesta.

U Egiptu, gdje će provesti ponedjeljak i utorak, planira razgovor sa suprugom predsjednika Hosnija Mubaraka i posjet školi za djevojčice.

U putovanju Laure Bush očituje se nastojanje SAD-a da popravi svoj ugled na Bliskom istoku gdje snažno protuameričko raspoloženje potiče neriješen sukob Izraela i Palestinaca, nadavni rat u Iraku te skandal sa zlostavljanjem zatočenika u bagdadskom zatvoru Abu Ghraib i navodi o zlostavljanju osumnjičenih islamskih terorista u zatvoru Guantanamo Bay na Kubi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙