FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush za trgovinski sporazum sa srednjom Amerikom

WASHINGTON,12. svibnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushsastao se u četvrtak s čelnicima središnje Amerike i obećao da će sezauzeti da sporazum o slobodnoj trgovini sa tim područjem prođeKongres u kojem je sada zapeo.
WASHINGTON,12. svibnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush sastao se u četvrtak s čelnicima središnje Amerike i obećao da će se zauzeti da sporazum o slobodnoj trgovini sa tim područjem prođe Kongres u kojem je sada zapeo.

"Zajamčio sam im da ću se priključiti naporima da se ovaj zakon usvoji", rekao je Bush u Bijeloj kući okružen sa šest predsjednika.

Pobornici Američko-Srednjoameričkog ugovora o slobodnoj trgovini (CAFTA) zatražili su da se Bush osobno zauzme za taj sporazum kojim bi se uklonile carinske i druge prepreke između Sjedinjenih Država i šest zemalja te regije.

Bush se sastao s predsjednicima Abelom Pachecom iz Kostarike, Leonelom Fernandezom iz Dominikanske Republike, Eliasom Antoniom Sacom iz El Salvadora, Oscarom Bergerom iz Gvatemale, Ricardom Madurom iz Hondurasa i Enriqueom Bolanosom iz Nikaragve.

Prije skoro godinu dana Sjedinjene Države su potpisale CAFTA-u s pet srednjoameričkih zemalja. Sporazum potpisan u svibnju 2004. sada uključuje i Dominikansku Republiku koja se pridružila nekoliko mjeseci kasnije.

Američki Kongres još uvijek nije usvojio sporazum jer se mnogi zastupnici protive ugovoru smatrajući da će štetiti američkim proizvođačima šećera i tekstila i zatvoriti mnoga radna mjesta. Zastupnici, posebice demokrati, kažu da sporazum ne čini ništa da poboljša položaj radnika u tim zemljama.

"Za nove demokracije u središnjoj Americi CAFTA bi donijela nove investicije, što znači dobra radna mjesta, i više radne standarde za njihove radnike", rekao je Bush. S druge strane, SAD bi izvozio više svoje robe potrošačima u središnjoj Americi.

"Usvajanjem ovoga sporazuma signalizirali bismo da je vodeća trgovinska zemlja u svijetu predana bliskom partnerstvu sa zemljama u svom dvorištu", rekao je Bush.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙