FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Žitomisliću kod Mostara otvoren pravoslavni manastir

MOSTAR, , 15. svibnja 2005. (Hina) - U Žitomisliću kod Mostara unedjelju je u nazočnosti mnogih istaknutih dužnosnika iz BiH i Srbije,te mnoštva vjernika, službeno otvoren obnovljeni manastir, koji sesmatra jednim od najvažnijih sjedišta Pravoslavne crkve u BiH, tejednim od najpriznatijih kulturno-povijesnih spomenika u BiH.
MOSTAR, , 15. svibnja 2005. (Hina) - U Žitomisliću kod Mostara u nedjelju je u nazočnosti mnogih istaknutih dužnosnika iz BiH i Srbije, te mnoštva vjernika, službeno otvoren obnovljeni manastir, koji se smatra jednim od najvažnijih sjedišta Pravoslavne crkve u BiH, te jednim od najpriznatijih kulturno-povijesnih spomenika u BiH.

U proteklom ratu taj manastir su srušile postrojbe HVO-a. Predvodeći svetu arhijerejsku liturgiju u obnovljenom manastiru u Žitomislićima, patrijarh Srpske pravoslavne crkve pozvao je na mir, kako je rekao među ljudima i s ljudima. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Borislav Paravac je među ostalim istaknuo kako je obnavljanje tog manastira na starim temeljima bila bitka za svoje pravo.

Među brojnim gostima na svečanosti su bili i predsjednik Srbije Boris Tadić, kneginja Jelisaveta Karađorđević, te bošnjački član Predsjednišva BiH Sulejman Tihić. U povodu otvaranja manastira u Žitomislićima u nedjelju je počelo i redovito godišnje zasjedanje arhijerejskog sabora SPC-a, ali će se ono, kako je službeno rečeno, nastaviti u Beogradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙