FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena 5. Izborna konvencija Hrvatskog svjetskog kongresa

ZAGREB, 15. svibnja 2005. (Hina) - Peta Izborna konvencija Hrvatskogsvjetskog kongresa (HSK) otvorena je u nedjelju u Hrvatskoj maticiiseljenika u nazočnosti 80-ak izaslanika iz 30 zemalja svijeta ipredstavnike Vlade, Sabora i Crkve.
ZAGREB, 15. svibnja 2005. (Hina) - Peta Izborna konvencija Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) otvorena je u nedjelju u Hrvatskoj matici iseljenika u nazočnosti 80-ak izaslanika iz 30 zemalja svijeta i predstavnike Vlade, Sabora i Crkve.

Predsjednik HSK-a Šimun Šito Ćorić izrazio je u pozdravnom govoru zadovoljstvo što će se predstavnici hrvatskog iseljeništva u sljedeća dva dana, sve do srijede, imati priliku sastati s vodećim ljudima naroda, države i Crkve, i izrazio uvjerenje da bi hrvatskom "izvandomovinstvu bilo jako drago a matičnoj državi od koristi da je Hrvatska što bolje informirana o svom iseljeništvu". Također je ustvrdio da odnosom države prema hrvatskom iseljeništvu, čiji je broj jednak broju stanovnika same Hrvatske, ne može biti zadovoljan.

"Deklarativno, odnos prema izvandomovinstvu je svih ovih godina bio dobar, ali, s praktične strane gledajući, je nezadovoljavajući", kazao je Ćorić.

Gordan Bakota, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) je poručio da "ova Vlada misli na hrvatske iseljenike", i pozvao ih na strpljenje i daljnju suradnju.

"Ova Vlada će i dalje ustrajno raditi na ostvarenju svojih prioriteta, približavanju EU i NATO-u, ali i na promociji hrvatske istine u svijetu, uključujući i istinu o Domovinskom ratu", u čemu, kako je kazao, upravo HSK može biti od velike pomoći i koristi. Također je istaknuo da će "ova Vlada još više približiti iseljeništvo domovini".

Zdenka Babić-Petričević, predsjednica saborskog Odbora za useljeništvo, podsjetila je nazočne na nužnost djelovanja domovinske i iseljene Hrvatske u korist domovine.

"U zajedništvu domovinske i iseljene Hrvatske stvarali smo slobodnu i suverenu državu", rekla je Babić-Petričević i kao osoba s 30-godišnjim iseljeničkim stažom zaključila da je "drugačije biti pripadnikom slobodnog i suverenog naroda".

Poručila je da će se kao saborska zastupnica svesrdno zalagati za interese iseljene Hrvatske i podsjetila na ustavnu obvezu RH glede brige o svojoj dijaspori. Informirala je nazočne da zakon o useljeništvu uskoro dolazi u Sabor na prvo čitanje i ocijenila da Hrvatska mora donijetu nacionalnu strategiju o useljeničkoj politici i pokrenuti povratak Hrvata iseljenika i useljeljavanje njihovih potomaka, kao i program za integraciju useljenika stranaca. Prema njezinim riječima, to ima svaka zemlja.

U ime kardinala Josipa Bozanića, na otvaranju 5. Izborne konvencije HSK-a bio je nazočan fra Mijo Pero Grgić.

HSK je osnovan 1993. godine u Zagrebu i kao krovna iseljenička udruga objedinjuje 30 nacionalnih kongresa iz 30 država svijeta u kojima hrvatski iseljenici žive u većem broju. Kao neprofitna, nevladina i nestranačka organizacija okuplja hrvatske iseljeničke udruge u cilju stvaranja uvjeta za njihovo što uspješnije djelovanje, kako u interesu domovine tako i izvandomovinstva. Na svjetskoj i nacionalnim razinama HSK djeluje kroz radne odbore (za gospodarstvo i ulaganje, za kulturu, prosvjetu i sport, za mladež, povratak u domovinu, za promidžbu, medije).

HSK je član ECOSOC-a, Gospodarskog i socijalnog vijeća Ujedinjenih naroda, s konzultativnim statusom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙