FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol "Hrvatska i hrvatsko iseljeništvo"

ZAGREB, 22. travnja 2005. (Hina) - U organizaciji Udruge "Hrvatskadijaspora" danas se u zagrebačkom hotelu "The Westin" održava okruglistol na temu "Hrvatska i hrvatsko iseljeništvo, izazovi suvremenihodnosa", sudionici kojega su pozvali državnu vlast da osmisliučinkovitu iseljeničku politiku koja bi hrvatske iseljenike potakla napovratak u Domovinu.
ZAGREB, 22. travnja 2005. (Hina) - U organizaciji Udruge "Hrvatska dijaspora" danas se u zagrebačkom hotelu "The Westin" održava okrugli stol na temu "Hrvatska i hrvatsko iseljeništvo, izazovi suvremenih odnosa", sudionici kojega su pozvali državnu vlast da osmisli učinkovitu iseljeničku politiku koja bi hrvatske iseljenike potakla na povratak u Domovinu.

Dvadesetak sudionika skupa istaknulo je veliki intelektualni, kulturni i gospodarski potencijal oko 2,5 milijuna Hrvata izvan Hrvatske i BiH, koji bi, suglasni su, kvalitetnom iseljeničkom politikom trebalo usmjeriti u razvoj Hrvatske.

Predsjednik Udruge Marin Sopta nužnim je ocijenio razvijanje boljeg dijaloga između Hrvatske i iseljeništva, te pozvao Hrvatski sabor da donese zakonodavnu regulativu koja bi jamčila povratak iseljenika i njihovu integraciju u hrvatsko društvo.

Pozvao je državni vrh, istaknute pojedince u Hrvatskoj i iseljeništvu, da zaborave stare razlike i podjele, "tko je bio na kojoj strani od 1941. do 1945., podjele na lijeve i desne", već da se okrenu nacionalnom boljitku.

Zdravko Tomac je pozvao dijasporu da poduzme napore kako bi održala zajedništvo u hrvatskom nacionalnom biću i u tom se smislu uključila u stvaranje nove nacionalne politike koja bi se, kaže, odupirala pokušajima da se Hrvati razjedine i oslabe.

"Želi nam se nametnuti krivnja, razjediniti nas i oslabiti, kako bi samo bespogovorno slušali diktate izvana", rekao je, a opravdanje za svoje tvrdnje vidi u stalnoj kriminalizaciji i smanjivanju broja Hrvata u BiH, te namjeri da se Hrvatsku "gurne u novu balkansku zajednicu".

Krivce za teški položaj Hrvata Tomac vidi i u "nepostojanju demokratske političke stranke u Hrvatskoj koja bi mobilizirala narod da brani nacionalne interese".

Stjepan Šulek važnom zadaćom hrvatskog iseljeništva u budućnosti i globalizaciji drži intenziviranje širenja istine o Hrvatskoj i Hrvatima kako bi zadržali svoj nacionalni identitet.

Stoga, ističe, treba akumulirati znanje i iskustvo dijaspore koje bi se iskoristilo u razvoj Hrvatske.

Za isto se zauzeo i Milan Vuković, također pozvavši hrvatski državni vrh da pravnom regulacijom obnovi duhovni i gospodarski poticaj što jačeg povratka iseljenika.

Sudionici skupa tijekom dana će se baviti i ulogom medija u povezivanju iseljene i domovinske Hrvatske, gospodarskoj i znanstvenoj suradnji, a trebali bi razmotriti i prijedlog saborskog zastupnika Slavena Letice o osnivanju pravobranitelja za iseljenike i povratnike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙