FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrijski vicekancelar u Beogradu oko Mobtela

BEOGRAD/ZAGREB, 13. svibnja 2005. (Hina) - Austrijski vicekancelar iministar za infrastrukturu Hubert Gorbach, u pratnji austrijskih poduzetnika Martina Schlaffa i Josefa Tausa te generalnog direktora'mobilkoma austria' i potpredsjednika Upravnog odbora Telekoma AustriaBorisa Nemšića, razgovarao je danas u Beogradu s tamošnjimdužnosnicima o namjeri 'mobilkoma austria' za preuzimanje Mobtela,srpskog mobilnog operatera.
BEOGRAD/ZAGREB, 13. svibnja 2005. (Hina) - Austrijski vicekancelar i ministar za infrastrukturu Hubert Gorbach, u pratnji austrijskih poduzetnika Martina Schlaffa i Josefa Tausa te generalnog direktora 'mobilkoma austria' i potpredsjednika Upravnog odbora Telekoma Austria Borisa Nemšića, razgovarao je danas u Beogradu s tamošnjim dužnosnicima o namjeri 'mobilkoma austria' za preuzimanje Mobtela, srpskog mobilnog operatera.

Naime, u Beču je u srijedu 11. svibnja tvrtka BK Trade, koja je suvlasnik Mobtela, prodana konzorciju austrijskih ulagača - Martinu Schlaffu, Josefu Tausu i Herbertu Cordtu.

Nakon toga nisu objavljeni detalji, niti postotak dionica o kojem je riječ ni vrijednost transakcije, a austrijski su mediji objavili kako je zapravo riječ o prijelaznoj fazi u široj transakciji kojom bi 'mobilkom austria', iz sastava Telekoma Austria, trebao preuzeti Mobtel.

Na web stranici Mobtela navodi se da je tvrtka, punog imena Mobilne Telekomunikacije Srbije BK-PTT, osnovana 1994. kao zajedničko poduzeće BK Tradea iz Moskve i Javnog preduzeća PTT Srbija iz Beograda.

Upravo oko nejasnog vlasništva, tj. postotka vlasništva kojeg u Mobtelu ima BK Trade odnosno srpska država posredstvom JP PTT, vodi se arbitražni proces u Zurichu. I dok BK Trade, član korporacije BK Group, tvrdi da ima 51 posto dionica, a 49 posto JP PTT Srbija, srpska Vlada to negira, držeći da njoj pripada većinski udjel, navodeći i mišljenja stručnjaka koje je angažirala da državnom poštanskom poduzeću pripada i 58 posto dionica Mobtela.

Ministar za ekonomske odnose sa inozemstvom Milan Parivodić je, kako prenosi Beta, kazao da bi dio koji pripada PTT-u Srbije morao ići na natječaj, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Vlasnik BK Grupe Bogoljub Karić, koji je i potpisao ugovor o prodaji BK Trade, kako prenose srpski mediji, izjavio je da je novi vlasnik dijela Mobtela preuzeo sve obaveze tog operatera mobilne telefonije, a da će arbitraža u Zurichu utvrditi koliki postotak pripada državi, a koliki novom vlasniku iz Austrije.

Glavni direktor 'mobilkoma austria' Boris Nemšić danas je u Beogradu izjavio da je ta tvrtka "sada u poziciji početi pregovore s Vladom Srbije o kupnji preostalih dionica Mobtela".

U priopćenju 'mobilkoma austria' prenosi se Gorbachova izjava sa današnje konferencije za novinare u Beogradu da će "austrijska Vlada upotrijebiti svoj politički utjecaj u pružanju podrške austrijskom mobilnom operateru u nastojanju da preuzme preostali dio dionica srpskog mobilnog operatera Mobtela" te da se "nada da će srpska Vlada početi s privatizacijom preostalog dijela Mobtela".

Udjel Mobtela na tržištu mobilne telefonije u Srbiji i Crnoj Gori kreće se, po njihovim podacima, oko 50 posto. Trenutno 063 mrežu koristi više od 1,9 milijuna post i pre-paid korisnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙