FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba "Aktovi" Ljube Ivančića otvorena u Splitu

SPLIT, , 9. svibnja 2005. (Hina) - Izložba Aktovi - Ljube Ivančića(1925. - 2003.) otvorena je večeras u Splitu u obnovljenoj Galerijiumjetnina.
SPLIT, , 9. svibnja 2005. (Hina) - Izložba Aktovi - Ljube Ivančića (1925. - 2003.) otvorena je večeras u Splitu u obnovljenoj Galeriji umjetnina.

Uz 80 slika aktova, predstavljeni su i radovi koje je Galeriji umjetnina darovala Ivančićeva obitelj nakon njegove smrti.

U nazočnosti velikoga broja kulturnih i javnih djelatnika iz Zagreba i Splita, izložbu je otvorio gradonačelnik Splita Miroslav Buličić, istaknuvši da je ta izložba otvorena u povodu blagdana zaštitnika Splita sv. Duje i Dana Europe.

O Ljubi Ivančiću govorio je Zvonko Maković, koji je Ivančića predstavio kao istaknutog slikara egzistencijalne tjeskobe.

Konstante su Ivančićeva opusa specifična mediteranska melankolija i intimizam te reduciranje akta "na egzistencijalni znak", rekao je Maković, dodajući da preko akta Ivančić sagledava ljudsku sudbinu, ali i specifične načine oblikovanja forme. Ivančić je jedan od nekoliko naših najznačajnijih predstavnika tzv. figurativnog slikarstva druge polovice 20. stoljeća.

Izložba će biti otvorena do 30. lipnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙