FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suci upozoravaju na rast broja novih predmeta

BRIJUNI, 13. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Vrhovnog suda IvicaCrnić na Brijunima u srijedu je razgovarao s predsjednicimažupanijskih sudova, te s predsjednicima Upravnog, Visokog prekršajnogi Visokog trgovačkog suda o efikasnijem radu hrvatskog sudstva.
BRIJUNI, 13. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić na Brijunima u srijedu je razgovarao s predsjednicima županijskih sudova, te s predsjednicima Upravnog, Visokog prekršajnog i Visokog trgovačkog suda o efikasnijem radu hrvatskog sudstva.

Osobita pozornost posvećena je predmetima koji traju dulje od pet godina. Predsjednici sudova izrazili su zabrinutost jer iz godine u godinu raste broj novih predmeta kojih je lani zaprimljeno 1.461.858 ili gotovo 12 posto više nego 2003. Istodobno je lani riješeno 1.393.724 predmeta ili 16,84 posto više, no zbog velikog priliva novih zaostaci ipak rastu, rečeno je na sastanku.

"Najveći broj starih predmeta imaju sudovi na području Zagreba i Splita. Riječ je o područjima u kojima su sudovi i inače opterećeni najvećim brojem predmeta, vrlo složenim po pravnoj problematici, a u kojima godinama nedostaje dovoljan broj sudaca", kazao je predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić. Kao primjer naveo je da u Općinskom sudu u Zagrebu već više godina nedostaje oko 50 sudaca što, smatra on, utječe na dulje trajanje postupaka i stvaranje zaostataka.

Sudovi su lani rješavali oko 2,7 milijuna složenijih predmeta od kojih je oko 50 tisuća starije od pet godina. Većina predmeta rješava se, pak, između šest mjeseci do godinu dana, kazao je Crnić.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, koja je sudjelovala u radu sastanka, novinarima je istaknula kako i dalje treba raditi na rješavanju predmeta koji su u zaostatku. Kazala je da će Ministarstvo financirati i dodatni rad sudova, sudaca i sudskih savjetnika kako bi se zaostaci starih predmeta što brže riješili.

"Ukoliko nastavimo ovim trendom kojim smo krenuli i dogovorili Hrvatska će imati ažurne sudove već za godinu i pol dana", zaključila je Škare-Ožbolt.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙