FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Škare-Ožbolt bez komentara o slučaju Petrač

ZAGREB, 26. travnja 2005. (Hina) - Ministrica pravosuđa VesnaŠkare-Ožbolt nije u utorak htjela ništa konkretno reći u vezi slučajaPetrač, a nagađanja o svojoj smjeni je ocijenila "podmetanjima".
ZAGREB, 26. travnja 2005. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt nije u utorak htjela ništa konkretno reći u vezi slučaja Petrač, a nagađanja o svojoj smjeni je ocijenila "podmetanjima".

"Ne mogu vam ništa reći o slučaju Petrač budući da stvari koje su vezane uz njega nisu za objavljivanje ... nemam namjeru iznositi pojedinosti vezane za slučaj Petrač jer on uopće nije u mojoj ovlasti", kazala je ministrica na zajedničkoj konferenciji za novinare Ministarstva i OESS-a.

Hrvoje Petrač, koji se nalazi u bijegu, u odsutnosti je osuđen na šest godina zatvora zbog umiješanosti u otmicu sina generala Vladimira Zagorca. Petrač se spominje i kao mogući pomagač odbjeglog hrvatskog generala Ante Gotovine.

Škare-Ožbolt je također istaknula da uopće nije prisustvovala sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj se raspravljalo o spomenutom slučaju, dodavši da "nije njezina praksa da iznosi bilo kakve informacije s Vijeća za nacionalnu sigurnost", aludiravši na tvrdnje izvora iz Protuobavještajne agencije (POA) prema kojima je upravo ona odgovorna za "curenje" podataka o slučaju Petrač.

Na pitanje da, zbog gore spomenutog, komentira glasine o svojoj smjeni, Škare-Ožbolt je kazala da "nema što dodati priopćenju Vlade".

"Radi se o vrlo ozbiljnim i opasnim podmetanjima ... u reformi pravosuđa nisam stala na žulj građanima već interesnim skupinama", odgovorila je ministrica, ne identificiravši pritom "interesne skupine".

"Otkad radim ovaj posao protivnika je više nego ikad prije. Po cijeloj Ilici ih možete poslagati, a i sporedne ulice već mogu popuniti", slikovito se izrazila ministrica pravosuđa i poručila da "nema namjeru popuštati nikakvim pritiscima".

Osvrnuvši se na obavještajne krugove, koji se navode kao izvor nagađanja o njenoj smjeni zbog odavanja povjerljivih razgovora na VNS-u, Škare-Ožbolt je ustvrdila da "nije primjereno da se obavještajne službe ili netko iz obavještajnih službi bavi ministrima".

Ministrica nije propustila istaknuti da koalicijski partneri u Vladi, DC i HDZ, imaju odlične odnose.

Hrvatska Vlada je u ponedjeljak oko pola noći priopćenjem odbacila navode o smjeni ministrice Škare-Ožbolt, držeći takve napise "jeftinim pokušajem političke destabilizacije i smišljenom platformom uoči lokalnih izbora".

Govoreći o osposobljenosti hrvatskog pravosuđa glede suđenja za ratne zločine, ministrica je podsjetila da je glavna haška tužiteljica izvanraspravnom vijeću ICTY-a predložila ustupanje predmeta Norac-Ademi, a alternativno i ustupanje slučaja "Vukovarske trojke". Glede potonjeg, naglasila je da nema nikakvog razmimoilaženja između nje i potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor.

"Haška je tužiteljica dala alternativu: Hrvatska ili Srbija. Ja bih osobno voljela da se, zbog težine zločina koji je Vukovarska trojka počinila, taj slučaj vodi pred Haškim sudom ... međutim, ta treća alternativa nije iznešena", objasnila je Škare-Ožbolt.

Kazala je kako smatra da bi se, s obzirom na navedeno, taj slučaj trebao onda voditi u zemlji gdje je zločin počinjen, te da je "Hrvatska za njega apsolutno spremna".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙