FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najviša stopa rasta njemačkog BDP-a u četiri godine

WIESBADEN, 12. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) uvećan je jedan posto u prvom tromjesečju ove godine uodnosu na zadnje tromjesečje lani, bilježeći najbrži rast u posljednječetiri godine, izvijestio je u četvrtak savezni ured za statistiku.
WIESBADEN, 12. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) uvećan je jedan posto u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na zadnje tromjesečje lani, bilježeći najbrži rast u posljednje četiri godine, izvijestio je u četvrtak savezni ured za statistiku.

Na godišnjoj razini, kažu u tom statističkom uredu, aktivnosti u najvećem europskom gospodarstvu nominalno nisu porasle u odnosu na prvo tromjesečje 2004.

No, u svojem izvješću statistički ured navodi da je u spomenutom razdoblju bilo manje radnih dana u odnosu na lani, a kada bi se to uzelo u obzir stopa gospodarskog rasta dosegnula bi dobrih jedan posto na godišnjoj razini.

Uzlet gospodarskih aktivnosti u prvom tromjesečju, najsnažniji od istog razdoblja 2001., bio je isključivo pokretan izvozom. Rastući izvoz, uz istodobno opadanje uvoza, rezultirao je povećanjem neto viška u vanjskotrgovinskoj razmjeni.

Domaće je gospodarstvo međutim ostalo slabo, a domaća potrošnja na godišnjoj je razini smanjena, zaključuje se u tom izvješću. Broj zaposlenih u Njemačkoj u prvom tromjesečju iznosio je 38,6 milijuna, što predstavlja povećanje za 203.000 ili 0,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙