FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poslovni uvjeti u Europi prigušili mađarski gospodarski rast

BUDIMPEŠTA, 2. svibnja 2005. (Hina/MTI) - Općeniti uvjeti poslovanja uEuropi, a naročito u Njemačkoj prigušili su gospodarski rast uMađarskoj, pokazuje izvješće ekonomskog istraživačkog instituta GKI iErste banke, u kojem se predviđa ovogodišnja stopa rasta BDP-a tezemlje od 3,5 posto.
BUDIMPEŠTA, 2. svibnja 2005. (Hina/MTI) - Općeniti uvjeti poslovanja u Europi, a naročito u Njemačkoj prigušili su gospodarski rast u Mađarskoj, pokazuje izvješće ekonomskog istraživačkog instituta GKI i Erste banke, u kojem se predviđa ovogodišnja stopa rasta BDP-a te zemlje od 3,5 posto.

Nakon povećanja za 8 posto u 2004, industrijska proizvodnja u prva je dva mjeseca 2005. porasla za manje od dva posto, dok je dinamika izvoza smanjena s prošlogodišnjih 15,7 na 3,4 posto. Prodaja na domaćem tržištu lagano je porasla, i to za 1,4 posto nakon što je stagnirala u 2004., uglavnom uslijed veće prodaje kapitalnih dobara.

U međuvremenu, aktivnost građevinske industrije snažno je porasla, jer je naglo povećan broj narudžbi vezanih za izgradnju autocesta, što nagovještava da će graditeljstvo rasti vrtoglavom brzinom, stoji u tom izvješću.

Slika zaposlenosti u osnovi je ostala nepromijenjena, s povećanim zapošljavanjem u privatnom sektoru i neznatnim u javnom sektoru. Ukupno gledano, stopa nezaposlenosti na godišnjoj razini povećana je za jedan postotni bod, na 7,1 posto. To je za dva postotna boda niže od prosjeka Europske unije. Nasuprot tome stopa nezaposlenosti među mladim ljudima na visokih je 19 posto zbog ukidanja obveznog vojnog roka prošle godine, a djelomično i zbog sezonskih faktora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙