FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rođaci žrtava iz Srebrenice traže odštetu od Nizozemske

AMSTERDAM, 12. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Na sudu u Nizozemskoj učetvrtak je počeo sudski postupak za dobivanje odštete koji su protivnizozemske države pokrenuli rođaci žrtava pokolja bosanskih muslimanau Srebrenici 1995., koja je imala status "sigurnosnog područja" podnadzorom nizozemskih pripadnika mirovnih snaga.
AMSTERDAM, 12. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Na sudu u Nizozemskoj u četvrtak je počeo sudski postupak za dobivanje odštete koji su protiv nizozemske države pokrenuli rođaci žrtava pokolja bosanskih muslimana u Srebrenici 1995., koja je imala status "sigurnosnog područja" pod nadzorom nizozemskih pripadnika mirovnih snaga.

No slabo naoružani nizozemski vojnici samo su u srpnju 1995. bespomoćno promatrali kako snage bosanskih Srba najprije opkoljavaju muslimane u Srebrenici, a potom ih masovno ubijaju u najgorem pokolju u Europi od 2. svjetskog rata. Ubijeno je oko sedam tisuća muškaraca, među kojima i veliki broj djece.

Odvjetnik jedne muslimanske obitelji iz BiH i muškarac koji je u Srebrenici izgubio rodbinu ispitivat će svjedoke na preliminarnom saslušanju 1. srpnja na okružnom sudu u Hagu, pokušavajući utvrditi imaju li izgleda sudski goniti Nizozemsku zbog odgovornosti, odnosno činjenice da nije zaštitila žrtve od pokolja i nije upozorila svijet na potencijalnu prijetnju od pokolja kad srpske stranke zauzmu Srebrenicu.

Među sedam svjedoka na preliminarnom saslušanju bit će bivši zapovjednik nizozemskih vojnika u Srebrenici Thom Karemans i nekadašnji nizozemski ministar obrane Joris Voorhoeve.

"Pokažu li se činjenice dovoljnima za naše dokaze, nadamo se presudi za štetno ponašanje", rekla je odvjetnica koja zastupa obitelji srebreničkih žrtava Liesbeth Zegveld.

U tom će slučaju rođaci pokrenuti postupak za financijsku odštetu od nizozemske džave.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙