FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Misa zadušnica za spaljenog župnika i časnu sestru

BANJA LUKA, 12. svibnja 2005. (Hina) - Banjolučki biskup FranjoKomarica u četvrtak je u obnovljenoj crkvi Sv. Male Tereze u župiPresnače, nadomak Banje Luke, služio misu zadušnicu u povodu 10.obljetnice ubojstva župnika Filipa Lukende i časne sestre CecilijeGrgić.
BANJA LUKA, 12. svibnja 2005. (Hina) - Banjolučki biskup Franjo Komarica u četvrtak je u obnovljenoj crkvi Sv. Male Tereze u župi Presnače, nadomak Banje Luke, služio misu zadušnicu u povodu 10. obljetnice ubojstva župnika Filipa Lukende i časne sestre Cecilije Grgić.

Naime, 12.svibnja 1995. godine postrojbe policije i vojske Republike Srpske iz Banje Luke zaposjele su sela Presnače i Debeljaci, svećenika i časnu sestru zatvorili u župni dvor koji su potom zapalili. Nakon toga su minama raznijeli župnu crkvu koja je, deset godina nakon ovog zločina, obnovljena.

Od 2500 župljana ovo područje je do kolovoza 1995. godine napustilo njih 2410, a danas ovdje, prema riječima župnika Zvonka Brezovskog, živi tek oko 190 starosjedilaca i povratnika.

"Strah je duboko ukorijenjen što se i vidi u nazočnosti tek nekoliko desetina župljana na misi. Taj strah nije teško razumjeti jer ovdašnji ljudi znaju da zločincima, ni deset godina nakon te tragedije, nije suđeno", izjavio je za Hinu župnik Brezovski.

O strahu govori i podatak da se u ovoj župi udaljenoj samo 5 kilometara od Banje Luke, do 1998. godine, pune tri godine nakon Daytonskog mirovnog sporazuma) sveta misa služila gotovo krišom na katoličkom groblju u Debeljacima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙