FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzbunu u Washingtonu izazvao mali zrakoplov

WASHINGTON, 11. svibnja 2005.(Hina) - Bijela kuća i američki Kongresevakuirani su u srijedu nakon što je mali zrakoplov neovlašteno ušao uzonu zabranjenog letenja iznad Washingtona izazvavši sumnju da se radio mogućem terorističkom napadu.
WASHINGTON, 11. svibnja 2005.(Hina) - Bijela kuća i američki Kongres evakuirani su u srijedu nakon što je mali zrakoplov neovlašteno ušao u zonu zabranjenog letenja iznad Washingtona izazvavši sumnju da se radi o mogućem terorističkom napadu.

Dva lovca F16 poletjela su u susret privatnom zrakoplovu Cessna i upozorivši ga da se nalazi u zabranjenoj zoni prinudili na slijetanje u obližnju zračnu luku u Marylandu.

Pilot i putnik u zrakoplovu koji se približio na oko 5 kilometara od Bijele kuće uhićeni su i ispitani.

Policija koja osigurava Capitol Hill gdje se nalazi američki Kongres rekla je da se po svemu sudeći radi o pogrešci pilota koji je zalutao.

Zalutali zrakoplov izazvao je uzbunu u Washingtonu dovevši do evakuacije Bijele kuće i ministarstva financija čije su zgrade jedna do druge, te Kongresa i Vrhovnog suda na Capitol Hillu.

Predsjednik George W. Bush u vrijeme uzbune do koje je došlo nešto prije podneva po lokalnom vremenu nije se nalazio u Bijeloj kući, iz koje su brzo na sigurno mjesto evakuirani potpredsjednik Richard Cheney i prva američka dama Laura Bush.

Uzbuna je opozvana nakon 15 minuta i osoblje se moglo vratiti u svoje urede.

Unatoč uzbuni nije evakuirana zgrada američkog State Departmenta koja se nalazi u blizini Bijele kuće. Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher novinarima je rekao da je dok je informacija o opasnosti razmatrana došao opoziv uzbune tako da nije bilo potrebe za evakuacijom. Američka državna tajnica Condoleezza Rice je u to vrijeme upravo imala interview za CNN koji je dovršila i ne znajući za uzbunu.

Nakon terorističkih napada na Washington i New York 11. rujna 2001. iznad Washingtona je uvedena zona zabranjenog letenja u krugu od 25 kilometara kojom ne mogu letjeti piloti bez ovlaštenja. Ukoliko se ne obazru na upozorenja da se nalaze u zabranjenoj zoni zrakoplovi mogu biti i oboreni.

Svi piloti koji imaju dopuštenje letjeti u ovoj zoni, većinom na komercijalnim letovima, moraju emitirati kontroli letenja posebne šifre za identifikaciju.

Stotine manjih zrakoplova je do sada pogreškom uletalo u zabranjenu zonu oko glavnog grada, a nekoliko puta su doveli do ozbiljnije uzbune poput ove koja se dogodila u srijedu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙