FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drevni megalitski opservatorij uskoro dostupan javnosti

SKOPLJE, 26. travnja 2005. (Hina) - Drevni opservatorij Kokino uMakedoniji, koji je američka svemirska agencija NASA nedavno svrstalapo važnosti odmah poslije svjetskih atrakcija Abu Simbel u Egiptu,Stonehenge u Engleskoj i Angkor Vat u Kambodži, uskoro će bitidostupan javnosti.
SKOPLJE, 26. travnja 2005. (Hina) - Drevni opservatorij Kokino u Makedoniji, koji je američka svemirska agencija NASA nedavno svrstala po važnosti odmah poslije svjetskih atrakcija Abu Simbel u Egiptu, Stonehenge u Engleskoj i Angkor Vat u Kambodži, uskoro će biti dostupan javnosti.

Makedonsko ministarstvo financija i japanska vlada dogovorili su se o zajedničkoj pripremi projekta za turističku afirmaciju arheo-astronomskog opservatorija Kokino u blizini Kumanova, nakon što je NASA objavila da je on na četvrtom mjestu od 15 najznačajnijih megalitskih opservatorija u svijetu, izjavio je na konferenciji za novinare u utorak šef istraživačkog tima ovog arheološkog lokaliteta Đore Canev.

Lokalitet je otkriven prije nepune tri godine i prema arheo-astronomskoj analizi opservatorij Kokino star je 3.800 godina i jedan je od rijetkih megalita koji imaju precizne markere kojima se točno označuju pozicije Sunca i Mjeseca pri izlazu i zalazu, te za jesenje i proljetne ravnodnevice, kao i kratkodnevice i dugodnevice. Opservatorij je plod visokorazvijene civilizacije s kraja brončanog doba, ali znanost još nije utvrdila koji je to narod bio.

Istraživanja će se nastaviti i možda će otkriti više detalja o ovoj civilizaciji, rekao je Canev.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙