FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat V. Lenca za prodaju imovine pulskom Uljaniku

RIJEKA,11. svibnja 2005.(Hina) - Podružnica Sindikata metalaca Hrvatske(SMH) u brodogradilištu Viktoru Lencu uputila je danas pismoMeđunarodnoj financijskoj organizaciji (IFC) u kojem "žele da IFCimovinu na koju ima hipotekarna prava proda brodogradilištu Uljanik."
RIJEKA,11. svibnja 2005.(Hina) - Podružnica Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u brodogradilištu Viktoru Lencu uputila je danas pismo Međunarodnoj financijskoj organizaciji (IFC) u kojem "žele da IFC imovinu na koju ima hipotekarna prava proda brodogradilištu Uljanik."

IFC, zajedno s Njemačkom razvojnom bankom (DEG), od brodogradilišta V. Lenac u stečaju potražuje ukupno oko 120 milijuna kuna. Riječ je o zajmovima koji su osigurani hipotekama na doku 7, dizalicama i manjim plovilima. Nakon nekoliko odgoda, na riječkom Trgovačkom sudu pokrenuta je ovrha, pa se očekuje skoro raspisivanje natječaja o prodaji te imovine. Vjerovnicima, od kojih je najveće Ministarstvo financija i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), u stečajnom su postupku priznate ukupne tražbine veće od milijardu kuna.

SMH uputio je IFC-u pismo nakon što je IFC izvijestio sindikat i stečajnog upravitelja da će započeti prodaju hipotekarne imovine iako su u toj financijskoj kući svjesni da bi to moglo uzrokovati likvidaciju brodogradilišta.

Podsjećajući IFC da su pri ulasku u vlasničku strukturu brodogradilišta najavljivali poticanje poduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta, SMH u pismu ističe da bi IFC takav stav mogao pokazati prodajom svoje hipotekarne imovine brodogradilištu Uljanik iz Pule koji jamči nastavak djelatnosti i očuvanje radnih mjesta u Lencu.

"Ako, pak, dođe do nekontrolirane prodaje imovine koja nije u interesu radnika, oni će, predvođeni Sindikatom, spriječiti takvu aktivnost svim raspoloživim sredstvima i neće ostati suzdržani", stoji u pismu koje potpisuje povjerenik SMH i Član odbora vjerovnika brodogradilišta Damir Bačinović.

U posljednjem predloženom stečajnom planu, kojeg podupire SMH, predviđa se da nakon prodaje dijela imovine i isplate dijela vjerovnika - uglavnom banaka - država, odnosno Ministarstvo financija, HBOR i brodogradilište Uljanik, u cijelosti preuzmu vlasništvo nad brodogradilištem Viktor Lenac.

Ruska tvrtka Optima danas je stečajnom upravitelju i Trgovačkom sudu u Rijeci ponudu za kupnju brodogradilišta Viktor Lenac d.d. u stečaju, nudeći 15 milijuna dolara za brodogradilište te 10 milijuna dolara koje će u godinu dana uložiti u razvoj brodogradilišta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙