FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IFC i DEG više ne odgađaju ovrhu i prodaju imovine V. Lenca

KOSTRENA,9. svibnja 2005.(Hina) -Međunarodna financijska organizacija(IFC) uputila je podružnici Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) ubrodogradilištu Viktor Lenac d.d. u stečaju pismo u kojem stoji da je"IFC-u preostala samo prodaja imovine brodogradilišta na koju imahipotekarna prava, iako bi to moglo uzrokovati likvidacijubrodogradilišta."
KOSTRENA,9. svibnja 2005.(Hina) -Međunarodna financijska organizacija (IFC) uputila je podružnici Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u brodogradilištu Viktor Lenac d.d. u stečaju pismo u kojem stoji da je "IFC-u preostala samo prodaja imovine brodogradilišta na koju ima hipotekarna prava, iako bi to moglo uzrokovati likvidaciju brodogradilišta."

U pismu, koje je danas medijima dostavio povjerenik SMH u V. Lencu Damir Bačinovićm navodi se da je IFC dao nalog da se provedba ovrhe na imovini na kojoj imaju hipotekarna prava IFC i Njemačka razvojna banka (DEG) više ne odgađa. IFC i DEG nastavit će sa što bržom prodajom nekretnina, stoji u pismu u kojem je iskazano žaljenje radi "prisiljenosti na poduzimanje takvih mjera".

IFC i DEG imaju hipoteku na dok 7, dizalice i manja plovila brodogradilišta, a ukupne tražbine tih dviju financijskih kuća su oko 120 milijuna kuna.

Postupak ovrhe pokrenut je na riječkom Trgovačkom sudu prije godinu dana, a provedba odgađana nekoliko puta. Rok posljednje odgode istekao je prije 10-ak dana, pa se očekuje da ovrhovoditelj predloži uvjete prodaje, a Sud odredi ročište.

Na Sudu se doznaje da su dogovorene početne cijene za prodaju imovine, među kojima je za dok 7 određena cijena od 10,4 milijuna kuna.

Iz SMH, pak, ističu da će radnici V. Lenca kao jedinog mogućeg kupca prihvatiti brodogradilište "Uljanik", koje bi u sklopu predložena stečajnog plana podržavljenja brodogradilišta, postalo njegov suvlasnik.

Iz IFC-a u pismu još navode da su "više od 12 mjeseci ulagali velike napore da bi postigli zadovoljavajuće rezultate, a posebice radi mogućih posljedica za radnike i preostalu vrijednost brodogradilišta" te podsjećaju da je IFC izradio poslovni plan s novim ulagačima koje je Ministarstvo financija, kao najveći vjerovnik, odbilo.

"Pokušali smo pozitivno djelovati u sklopu stečajnog postupka, a svoje smo zajmove bili voljni prodati po razumnoj cijeni koja bi odražavala vrijednost temeljnih dobara i to kupcu koji bi se uklopio u provedbu stečaja kakvu zagovara Ministarstvo financija", navode iz IFC-a.

U nastavku stoji da "sav njihov rad nije dao rezultata", pa "zaključuju da im preostaje samo prodaja hipotekarne imovine".

"Svjesni smo činjenice da bi ovo moglo uzokovati potpunu poslovnu likvidaciju brodogradilišta Viktora Lenca, no s obzirom na okolnosti, smatramo da bi svako drugo rješenje bilo nerealno. I dalje smo otvoreni za razumne ponude u vezi sa zajmovima IFC-a i DEG-a te se nadamo da će sve uključene strane biti suzdržane u pitanju postupaka koji će od sada biti pokrenuti", stoji u pismu IFC-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙