FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski blok: Proširenje haaške optužnice posljedica je politike hrvatske Vlade

ZAGREB, 11. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatski blok osudio je danasproširenje haaške optužnice protiv generala Čermaka i Markača,ocjenjujući da su navodi o udruženom zločinačkom poduhvatu rezultatloše politike hrvatske Vlade prema haaškom Tužiteljstvu.
ZAGREB, 11. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatski blok osudio je danas proširenje haaške optužnice protiv generala Čermaka i Markača, ocjenjujući da su navodi o udruženom zločinačkom poduhvatu rezultat loše politike hrvatske Vlade prema haaškom Tužiteljstvu.

Politički tajnik HB-a Benjamin Tolić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je prošle godine Vlada Ive Sanadera prihvatila optužnice protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, u kojima se Oluja kvalificira kao "udruženi zločinački pothvat" hrvatske politike, vojske i policije. Optužnice je prihvatila premda joj i Ustav i Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom nalažu da ih odbije, a Pravila Haaškoga suda omogućuju da pokrene pravni spor s Tužiteljstvom istaknuo je Tolić, dodavši da je tako učinila ono što nije smjela, a propustila učiniti ono što je morala.

Taj je postupak HB u priopćenju za medije ožujka 2004. prošle godine nazvao veleizdajom, podsjetio je Tolić, ocijenivši da je svoje slugansko ponašanje vlast opravdavala "dobrim aranžmanima s Carlom del Ponte".

Tolić tvrdi da se vlast ovih dana narugala zdravom razumu svoga naroda utvrdivši je da se prijepis fonografskog zapisnika Tuđmanove brijunske sjednice održane 31. srpnja 1995. bitno razlikuje od svoga izvornika, ali je unatoč tomu potvrdila njegovu autentičnost. Tako je, ističe Tolić, Tužiteljici pružila uporište za proširenje optužbe za "udruženi zločinački pothvat" s predsjednika Tuđmana, ministra Šuška, generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača na generale Janka Bobetka i Zvonimira Červenka, na časnike HV-a i HRZ-a, i ostale znane i neznane osobe, dakle na cijeli hrvatski narod i njegovu državu.

Postavivši pitanje što sada, Tolić je rekao da bi hrvatska vlast, koja se divi Carli del Ponte i istodobno u Kninu slavi "udruženi zločinački pothvat" kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, trebala postupiti onako kako to zahtijeva od generala Gotovine. Dakle, trebala bi, predvodeći nekoliko tisuća ljudi koji su 1995. bili na vlasti, otići dragovoljno u Haag i pred tamošnjim Sudom dokazati svoju nevinost i domoljublje, ironično je ocijenio Tolić. Jer, dodao je, kao što znamo, Haaški sud sudi samo istaknutim predstavnicima optuženih kolektiva, a državnu vlast čine predstavnici naroda. To je, metodom današnje hrvatske vlasti, jedina mogućnost obrane kolektivne časti hrvatskoga naroda i njegove države rekao je, ocjenivši da je iluzorno takvo što očekivati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙