FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: moramo se suočiti s istinama a ne mitovima prošlosti

BUKUREŠT, 11. svibnja 2005. (Hina) - Jugoistočna Europa mora sesuočiti s istinama, a ne mitovima prošlosti i svi moramo imati snagepriznati pogreške i promašaje, izjavio je u srijedu u Bukureštuhrvatski predsjednik Stjepan Mesić.
BUKUREŠT, 11. svibnja 2005. (Hina) - Jugoistočna Europa mora se suočiti s istinama, a ne mitovima prošlosti i svi moramo imati snage priznati pogreške i promašaje, izjavio je u srijedu u Bukureštu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

"Moramo se prestati natjecati licitirajući koji je narod brojniji, a time i utjecajniji. Umjesto toga predlažem da se natječemo u tome tko će biti bolji i djelotvorniji u razvijanju suradnje", rekao je Mesić na 8. summitu Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP).

Na redovitom godišnjem sastanku na vrhu sudjeluju šefovi država i vlada 9 zemalja regije - Grčke, Bugarske, Rumunjske, Hrvatske, Makedonije, BiH, Srbije i Crne Gore, Turske i Albanije. Predsjednik Mesić je svoje kolege pozvao da zajedno budu vizionari balkanskog rješenja i da jednom za svagda postave okvire budućeg razvoja regije.

"Smatram da jedino takva regionalna vizija može biti i naš najbolji odgovor na organizirani kriminal, ilegalne migracije i terorizam", rekao je hrvatski predsjednik.

On smatra da se svi moramo boriti protiv predrasuda koje su u dijelovima javnosti još itekako prisutne a prema kojima su regionalni interesi u suprotnosti s našim nacionalnim interesima.

"Istina je upravo suprotno: regionalni interesi ni na koji način ne potiru nacionalne", istaknuo je predsjednik Mesić. Pozvao je okupljene regionalne čelnike da zajednički interesi i međusobna otvorenost nadvladaju iracionalni i neutemeljeni strah od europskog proširenja.

"Otvorimo kroz našu suradnju našim državama i građanima put koji vodi u ujedinjenu Europu, put koji će ih izvesti iz uske regije što bi se mogla pretvoriti u svojevrsni geto, u prostranstva europskih integracija koja nikome ne prijete oduzimanjem nacionalnog identiteta", poručio je predsjednik Mesić.

Hrvatski predsjednik se na marginama summita susreo s povjerenikom EU za proširenje Oliem Rehnom koji je, rekao je Mesić, skoro sasvim uvjeren da će Hrvatska ispuniti sve kriterije za ulazak u Europsku uniju.

Mesić se također susreo i s domaćinom summita rumunjskim predsjednikom Traianom Basescuom, koji je prenio rumunjska iskustva iz pristupnih pregovora s EU.

Očekuje se da će šefovi država SEECP-a na kraju summita usvojiti Bukureštansku deklaraciju u kojoj će se osvrnuti na dosadašnju suradnju i na aktualna pitanja u Jugoistočnoj Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙