FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska 2006. preuzima predsjedanje SEECP-om

BUKUREŠT, 10. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska će od svibnja 2006. dosvibnja 2007. predsjedati Procesom suradnje zemalja jugoistočne Europe(SEECP), dogovorili su u utorak u Bukureštu ministri vanjskih poslovadržava sudionica SEECP-a.
BUKUREŠT, 10. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska će od svibnja 2006. do svibnja 2007. predsjedati Procesom suradnje zemalja jugoistočne Europe (SEECP), dogovorili su u utorak u Bukureštu ministri vanjskih poslova država sudionica SEECP-a.

Ministri su se sastali u utorak uoči summita u srijedu na kojem će sudjelovati i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Trenutna predsjedateljica SEECP-a Rumunjska će na summitu u srijedu predati predsjedanje tom organizacijom Grčkoj, a nakon Grčke jednogodišnji mandat na čelu SEECP-a preuzet će Hrvatska, doznaje se od izvora hrvatskog izaslanstva koje sudjeluje na sastanku.

Državna tajnica Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH Marija Pejčinović Burić u svom se izlaganju na sastanku osvrnula na pozitivne pomake članica SEECP-a u procesu europskih integracija, te na područja koja Hrvatska vidi kao prioritetna - pravosuđe i unutarnje poslove, razvoj infrastrukture, te zaštitu okoliša.

Državna tajnica je rekla da Hrvatska ulaže maksimalne napore u ispunjavanju preostalog uvjeta za početak pregovora s Europskom unijom te da se nada skorom otpočinjanju pristupnih pregovora i nastavku promicanja dobrosusjedskih odnosa, stabilnosti i suradnje u jugoistočnoj Europi, kao preduvjetu razvoja, napretka i stabilizacije regije u procesu europskih integracija, doznaje se.

Na sastanku je razmotrena i politička situacija te najnoviji događaji u jugoistočnoj Europi s posebnim osvrtom na postignuća država sudionica u pogledu približavanja Europskoj uniji. Brojne su države istaknule nadu da će Hrvatska u što skorijem roku ostvariti pregovore o članstvu s Europskom unijom i time nastaviti biti primjer i poticaj ostalim državama regije u pogledu demokratske stabilizacije, gospodarskih i ostalih sveobuhvatnih reformi.

Sastanku na vrhu 11. svibnja u Bukureštu bit će nazočni šefovi država i vlada devet zemalja - Grčke, Bugarske, Rumunjske, Hrvatske, Turske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, Makedonije i Albanije.

Nakon potpisivanja Povelje o dobrosusjedskim odnosima, stabilnosti, sigurnosti i suradnji krajem 2004. godine, Hrvatska ove godine po prvi put na summitu sudjeluje kao punopravna članica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙