FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rumunjska nije raspravljala o povlačenju trupa iz Iraka

UJEDINJENI NARODI, 5. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Rumunjska nikadanije raspravljala o povlačenju svojih 800 vojnika iz Iraka, kazao je usrijedu rumunjski ministar vanjskih poslova Mihai-Razvan Ungureanu,iako to zahtijevaju otmičari trojice rumunjskih novinara.
UJEDINJENI NARODI, 5. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Rumunjska nikada nije raspravljala o povlačenju svojih 800 vojnika iz Iraka, kazao je u srijedu rumunjski ministar vanjskih poslova Mihai-Razvan Ungureanu, iako to zahtijevaju otmičari trojice rumunjskih novinara.

Rumunjska, koja je nedavno postala članicom NATO-a, "nikad nije raspravljala na političkoj razini" o povlačenju svojih postrojbi, rekao je novinarima Ungureanu na marginama UN-ove konferencije o ugovoru o zabrani širenja nuklearnog oružja.

Takve su razgovore zahtijevali otmičari i neki rumunjski oporbeni političari.

Rumunjski ministar vanjskih poslova ustvrdio je da njihovu političku agendu neće oblikovati agenda otmičara, te da ne povezuju pitanje povlačenja vojske iz Iraka, sa otmicama novinara, jer je riječ o odvojenim pitanjima. Dodao je da je prvo pitanje da se ti građani sigurno vrate kući, a da je drugo, posve različito pitanje, ono o rumunjskoj vojnoj nazočnosti u Iraku.

Ungureanu je priznao da postoje napetosti oko tog pitanja u Rumunjskoj, jer 70 posto građana misli da bi se rumunjska vojska trebala povući iz Iraka kako bi se spasili životi izvjestitelja televizije Prima Marie Jeanne Ion (32), kamermana Sorina Miscocija (30), kao i Ovida Ohanesiana (37) novinara Romania Libere za koje je ministar rekao da su sigurno živi. Odbio je reći da li Bukurešt ima direktne kontakte s otmičarima ili raspravlja o otkupnini.

Novinari su oteti u Bagdadu 28. ožujka, zajedno sa njihovim vodičem Muhamadom Munafom, koji ima američko, iračko i rumunjsko državljanstvo.

Rumunjska je prošli tjedan pozvala otmičare da produže rok postavljen na 27. travnja. do kojeg su otmičari zaprijetili da će ubiti novinare, ukoliko se rumunjska vojska do tad ne povuče iz Iraka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙