FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Guverner iračke pokrajine Al-Anbar u rukama pobunjenika

BAGDAD, 10. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Guvernera sunitske pokrajineAl-Anbar Nawafa al-Raju al-Mahalouija oteli su u utorak pobunjenicikoji za njegovo oslobađanje traže da se zaustavi američka ofenziva natom iračkom području, doznaje se od sigurnosnih izvora.
BAGDAD, 10. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Guvernera sunitske pokrajine Al-Anbar Nawafa al-Raju al-Mahalouija oteli su u utorak pobunjenici koji za njegovo oslobađanje traže da se zaustavi američka ofenziva na tom iračkom području, doznaje se od sigurnosnih izvora.

Guverner rodom iz Al-Qaima uz sirijsku granicu otet je dok se automobilom vozio iz svog rodnog mjesta u glavni grad pokrajine, Ramadi, sto kilometara zapadno od Bagdada, prema tamošnjim sigurnosnim izvorima s kojima je AFP stupio u vezu iz iračke prijestolnice.

Kako navodi jedan od izvora, u pozadini otmice guvernera je svađa između njegova sunitskog plemena Abu Mahala koje je čvrsto ukorijenjeno u Al-Qaimu i pobunjenika povezanih s mrežom Jordanca Abu Musaba al-Zarqawija, vođe terorističke mreže Al-Qaide u Iraku.

Američka je vojska priopćila da je u zadnjih 48 sati pokrenula opsežnu operaciju na zapadu Iraka, uz granicu sa Sirijom, pod šifriranim nazivom Matador, kako bi "uklonila pobunjenike i strane borce". U operaciji sudjeluje oko tisuću vojnika i marinaca.

Vojska dodaje da je područje uz granicu "kanal za ubacivanje i uporište za strance", napominjući da pobunjenici tu nabavljaju oružje "kako bi vodili napade na najnapučenije gradove" u Iraku, kao što su Bagdad, Ramadi, Falluja (na zapadu) i Mossul (370 kilometara sjeverno).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙