FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ustavni sud odlučio u korist bivših Abdićevih vojnika

SARAJEVO,10. svibnja 2005.(Hina) - Ustavni sud Federacije Bosne iHercegovine proglasio je neustavnim dijelove zakona o pravimabranitelja i članova njihovih obitelji koji su iz kategorije korisnikafinancijske potpore isključivali bivše pripadnike snaga Narodne obraneAutonomne pokrajine zapadna Bosna kojima je tijekom rata zapovijedaoFikret Abdić.
SARAJEVO,10. svibnja 2005.(Hina) - Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine proglasio je neustavnim dijelove zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji koji su iz kategorije korisnika financijske potpore isključivali bivše pripadnike snaga Narodne obrane Autonomne pokrajine zapadna Bosna kojima je tijekom rata zapovijedao Fikret Abdić.

Kako prenose lokalni mediji, Ustavni sud je konstatirao da su dijelovi dosadašnjeg zakona bili diskriminirajući te je posebice upozorio na neustavno lišavanje prava na novčanu potporu članova obitelji poginulih pripadnika Abdićeve vojske.

Ovakva odluka rezultat je parlamentarne rasprave na zahtjev dijela zastupnika u federalnom parlamentu predvođenih Demokratskom narodnom zajednicom (DNZ) čiji je Abdić utemeljitelj.

Pravorijek Ustavnog suda, uz zahtjev da se zakon o braniteljima prilagodi Ustavu Federacije u roku od šest mjeseci, uslijedio je u trenutku kada je Zastupnički dom federalnog parlamenta na prijedlog vlade otvorio raspravu o izmjenama zakona o pravima branitelja s ciljem utvrđivanja nove veće osnovice za njihova primanja.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Ibrahim Nadarević iznio je vladin prijedlog da osnovica za primanja branitelja ubuduće bude polovica prosječne plaće u Federaciji. Ta je osnovica do sad bila 40 posto.

Izmijenjenim zakonom branitelji bi također trebali steći pravo na mirovinu s 55 umjesto 60 godina života kako je to bilo do sada.

Zakon je prvobitno trebao definirati prava 2664 bivša pripadnika Armije BiH i Ministarstva unutarnjih poslova BiH kao i 1669 bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) odnosno članova njihovih obitelji.

Sukladno odluci Ustavnog suda, federalna bi vlada sada u ovu kategoriju morala uvrstiti i bivše Abdićeve vojnike čiji broj tek valja utvrditi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙