FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks: proglašavanje Oluje zločinačkim pothvatom značilo bi reviziju povijesti

ZAGREB,10. svibnja(Hina) - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeksocijenio je danas da bi proglašavanje vojnoredarstvene operacije Olujazločinačkim pothvatom značilo reviziju povijesti i činjenica, ali itemeljnih postulata na kojima se temelji djelatnost Haaškog suda.
ZAGREB,10. svibnja(Hina) - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks ocijenio je danas da bi proglašavanje vojnoredarstvene operacije Oluja zločinačkim pothvatom značilo reviziju povijesti i činjenica, ali i temeljnih postulata na kojima se temelji djelatnost Haaškog suda.

"Ne treba zaboraviti (...) da je utemeljen odbor za svečano obilježavanje 5. kolovoza i Oluje, kao jedne od najblistavijih operacija Domovinskog rata i sada cijelu tu Oluju na bazi kolektivne odgovornosti, protivno Statutu, u cjelini proglašavati zločinačkim poduhvatom, znači ići u reviziju povijesti, činjenica i temeljnih postulata na kojima se temelji djelatnost Haškog suda", odgovorio je Šeks novinarima u Hrvatskom saboru.

Pritom ističe da je haaško Tužiteljstvo tek jedna strana u postupku i da neće biti prvi puta da su takve optužnice "jednostavno stornirane" od Sudskoga vijeća.

Šeks je naveo da s pravne točke gledišta Tužiteljstvo nije ispunilo ono za što je dobilo nalog Raspravnog vijeća - da precizira optužnicu, (protiv optuženih generala Mladena Markača i Ivana Čermaka), vremenski okvir i krug osoba, nego je išlo kontra naloga Vijeća.

To je, ustvrdio je, stvar branitelja koji će na to uputiti prigovore.

S političkog gledišta, mislim da je to protivno Statutu i Pravilima Suda, ali i Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom je ustanovljen Sud, na temelju konkretne, individualne odgovornosti, naveo je Šeks.

To je, nastavio je, prekoračenje pravila Suda i njegovog djelovanja, uključujući Tužiteljstvo, ali i s činjenično-političke točke (proširenje kvalifikacija u optužnicama) je potpuno neprihvatljiv i suprotan svakom razumnom osjećaju pravde i zakonitosti.

Šeks drži da preko instituta "prijatelja suda" (amicus curiae), Vlada, uz branitelje, treba utjecati na odbacivanje proširenih kvalifikacija, odnosno navođenja kao potencijalnih optuženika neograničenog kruga osoba.

Predsjednik Sabora kaže da neće biti izvanredne saborske sjednice kako to traži HSP, jer, dodaje, za to nema nikakvog razloga.

Objašnjava da počinje redovna sjednica, a da za sazivanje izvanredne moraju postojati određeni uvjeti, odnosno to moraju predložiti predsjednik države, Vlade ili većina zastupnika.

Mogu je sazvati i ja nakon konzultacija s predsjednicima klubova, ali ne kanim to učiniti, rekao je Šeks.

Najavio je, međutim, da će premijeru Ivi Sanaderu biti predloženo da se obrati zastupnicima na početku saborske sjednice koja počinje 18. svibnja i obrazloži Vladina stajališta prema širenju krugu osoba u haaškim optužnicama protiv hrvatskih generala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙