FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Lukić se ne osjeća krivim za zločine nad Albancima

DEN HAAG/ZAGREB,4. svibnja 2005.(Hina) - Umirovljeni general MUP-aSrbije Sreten Lukić u srijedu se pred Haškim sudom (ICTY) izjasnio danije kriv za ubojstva, progon i deportacije kosovskih Albanaca 1999.godine, za koje ga tereti optužnica.
DEN HAAG/ZAGREB,4. svibnja 2005.(Hina) - Umirovljeni general MUP-a Srbije Sreten Lukić u srijedu se pred Haškim sudom (ICTY) izjasnio da nije kriv za ubojstva, progon i deportacije kosovskih Albanaca 1999. godine, za koje ga tereti optužnica.

"Izjašnjavam se po svim točkama optužnice da nisam kriv", rekao je Lukić kad mu je sudac Iain Bonomy pročitao pojedine točke.

Kao zapovjednik stožera policijskih snaga na Kosovu, optužen je u četiri točke za zločine protiv čovječnosti počinjene nad albanskim civilima - ubojstva, deportacije, prisilno premještanje i progon na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi.

Tereti ga se po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za premještanje i deportacije oko 800.000 albanskih civila, ubojstvo stotina civila, seksualne napade i bezobzirno uništavanje albanskih naselja i vjerskih objekata.

Optužen je zajedno s generalima Nebojšom Pavkovićem, Vladimirom Lazarevićem i Vlastimirom Đorđevićem, od kojih je jedino Đorđević još u bijegu i to, prema navodima Tužiteljstva, u Rusiji.

Lukić je prebačen iz Beograda u Haag 4. travnja ove godine, a na prvom pojavljivanju pred sudom 6. travnja iskoristio je pravo da izjašnjavanje o krivnji odgodi na rok od 30 dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙