FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UHS: Stegovni postupci protiv sudaca moraju biti nepristrani i pošteni

ZAGREB, 10. svibnja 2005. (Hina) - Udruga hrvatskih sudaca (UHS) danasje ocijenila kako suci koji stegovno odgovaraju moraju imati svegarancije nepristranog i poštenog postupka, reagirajući time nanedavnu tvrdnju ministrice pravosuđa da Državno sudbeno vijeće (DSV)odugovlači stegovne postupke protiv nekih sudaca.
ZAGREB, 10. svibnja 2005. (Hina) - Udruga hrvatskih sudaca (UHS) danas je ocijenila kako suci koji stegovno odgovaraju moraju imati sve garancije nepristranog i poštenog postupka, reagirajući time na nedavnu tvrdnju ministrice pravosuđa da Državno sudbeno vijeće (DSV) odugovlači stegovne postupke protiv nekih sudaca.

Ministrica pravosuđa to je istaknula u pismu koje je u petak uputila predsjedniku DSV-a Milanu Gudelju. Predsjednika DSV-a u pismu proziva i da je u posljednje vrijeme dostavio odluke o produljenju udaljenja s dužnosti za mnoge suce protiv kojih se vode stegovni postupci, a koji sve to vrijeme primaju punu plaću. Ministrica je naglasila da joj "nipošto nije namjera utjecati na ishode stegovnih postupaka koje DSV vodi radi utvrđenja stegovne odgovornosti pojedinih sudaca", ali da smatra kako je ovakvim načinom rada DSV-a narušeno povjerenje građana u vjerodostojnost i učinkovitost tog tijela.

Sudačka udruga s druge strane smatra da istup ministrice predstavlja upravo pokušaj utjecaja na tijek i ishod tih stegovnih postupaka te zadiranje u isključivu nadležnost DSV-a. "Javno obraćanje ministrice pravosuđa ne doprinosi osiguranju poštenog i pravednog suđenja niti nepristranosti i zakonitosti postupanja", kaže se u priopćenju UHS-a.

Iz UHS-a podsjećaju da pri stegovnim postupcima suci moraju imati sve garancije nepristranog i poštenog postupka u proceduri koja će biti brana pritiscima, zbog čega se takvi postupci i vode sukladno pravilima Zakona o kaznenom postupku.

"Svako drugo odlučivanje bilo bi postupanje administrativnih komisija koje su o odgovornosti odlučivale temeljem dojma i naputka iz centara moći", smatraju u UHS-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙