FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Schroeder i Putin simbolično potvrdili njemačko-rusku pomirbu

MOSKVA, 9. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Ruski i njemački čelnik VladimirPutin i Gerhard Schroeder ponovili su uoči proslave 60. obljetnicesvršetka Drugog svjetskog rata izjave i simbole kojima potvrđujunjemačko-rusku pomirbu koja prije nekoliko godina nije bila takoočita.
MOSKVA, 9. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Ruski i njemački čelnik Vladimir Putin i Gerhard Schroeder ponovili su uoči proslave 60. obljetnice svršetka Drugog svjetskog rata izjave i simbole kojima potvrđuju njemačko-rusku pomirbu koja prije nekoliko godina nije bila tako očita.

Njemački je kancelar prvi put došao u Moskvu s "izaslanstvom pomirbe", upriličivši zajedno s Putinom sastanak ratnih veterana dviju zemalja.

"Naši su narodi podnijeli najveće gubitke tijekom rata", istaknuo je Putin, dok je Schroeder primijetio da "graniči s čudom to što se danas ovako sastajemo 60 godina poslije i razgovaramo o budućnosti obiju zemalja i Europe".

Održavanje takva susreta nije samo presedan, nego i "senzacija", rekao je u povjerenju Guenther Stiemke (83), veteran njemačke oklopne divizije koji je sudjelovao u bitkama na ruskoj bojišnici i koji je pratio kancelara u Moskvu.

Schroeder je u nedjelju zatražio "oprost za patnje koje su Nijemci zadali ruskom i drugim narodima ili su se dogodile uime Nijemaca".

Tijekom poduljeg razgovora dvojice čelnika za Bild Zeitung, ruski predsjednik nije propustio da podsjeti na sudbinu njemačkih žrtava u američko-britanskom bombardiranju Dresdena u veljači 1945., kao i da podupre njemački zahtjev za stalno sjedište u UN-ovu Vijeću sigurnosti, istaknuvši kako je prošlo vrijeme kada se Njemačka morala "šibati" zbog svoje nacističke prošlosti.

Schroeder i Putin koji si govore ti i često se viđaju - u pet godina sastali su se tridesetak puta - žele promicati gospodarske interese dviju zemalja, napose na energetskom polju.

Gerhard Schroeder jedan je od rijetkih političara u Njemačkoj koji ruskog predsjednika zove "pravim demokratom".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙