FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reims: Proslava 60. obljetnice kapitulacije nacističke Njemačke

REIMS, 7. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Proslave 60. obljetnicekapitulacije nacističke Njemačke započela je u subotu u Reimsu uistočnoj Francuskoj, gdje je 7. svibnja 1945. godine potpisana prvanjemačka kapitulacija.
REIMS, 7. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Proslave 60. obljetnice kapitulacije nacističke Njemačke započela je u subotu u Reimsu u istočnoj Francuskoj, gdje je 7. svibnja 1945. godine potpisana prva njemačka kapitulacija.

Svečanosti koje obilježavaju 60. obljetnicu završetka drugog svjetskog rata od subote do ponedjeljka organizirane su u gotovo svim velikim gradovima Europe, s posebno velikim manifestacijama priređenim u subotu u Berlinu i Varšavi, u nedjelju u Parizu, a u ponedjeljak u Moskvi.

Na središnjoj proslavi u ponedjeljak u Moskvi okupit će se više od 60 svjetskih čelnika među kojima i hrvatski predsjednik Stipe Mesić. Predsjednici Litve i Estonije odbili su prisustvovati jer je 9. svibnja 1945. njihovim zemljama donio ne samo kraj drugog svjetskog rata nego i početak sovjetske okupacije.

Francuski premijer Jean-Pierre Raffarin koji je trebao predsjedati svečanostima u Reimsu u subotu nije mogao doći jer je tijekom dana hospitaliziran i operiran zbog žučnih komplikacija. U Reimsku ga je zamijenila ministrica obrane, Michele Alliot-Marie.

Njemačku je na svečanosti u Reimsu zastupao veleposlanik u Francuskoj, Klaus Neubert.

Središnji Trg Republike u Reimsu, na kojem je organiziran svečani mimohod, bio je okićen zastavama u bojama Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Rusije i Francuske, u znak sjećanja na četiri pobjedničke savezne sile.

Ministrica Alliot-Marie je stigavši u Reims posjetila "War Room", povijesni stožer danas preuređen u Muzej predaje, u kojem je 7. svibnja 1945. u ime njemačkog Vrhovnog zapovjedništva general Alferd Jodl potpisao bezuvjetnu kapitulaciju. Američki general Walter Bedell-Smith predstavljao je generala Dwighta Eisenhowera, a general Ivan Susloparov Sovjetski Savez.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙