FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Četveronožni ljubimci, nova dijeta za pretilu djecu

WISMAR, 9. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Studije su pokazale pozitivneučinke životinja na ljudsko zdravlje pa tako kontakt s psima potiče učovjek osjećaj ugode, pomaže razvitku druželjubivosti ali i ohrabrujedjecu da sudjeluju u tjelesnim aktivnostima pa je zato centar unjemačkome Weimaru počeo terapiju za pretilu djecu uz obučene psevodiče .
WISMAR, 9. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Studije su pokazale pozitivne učinke životinja na ljudsko zdravlje pa tako kontakt s psima potiče u čovjek osjećaj ugode, pomaže razvitku druželjubivosti ali i ohrabruje djecu da sudjeluju u tjelesnim aktivnostima pa je zato centar u njemačkome Weimaru počeo terapiju za pretilu djecu uz obučene pse vodiče .

"Igrajući se s psima, čak i teško pretila djeca počinju uživati u trčanju, rolanju, valjanju po travi i općenito poboljšavaju motoričke vještine", ističe Bettina Riep, trenerica u lokalnoj neprofitnoj udruzi za korištenje pasa vodiča u terapiji liječenja pretilosti.

Riep ima 25 pasa školovanih za rad sa starim osobama, za rad u klinikama za neizlječivo oboljele, jaslicama i drugim institucijama, a odnedavna se na posebnom igralištu pretila djeca potiču na tjelesnu aktivnost uz igru sa školovanim psima.

Kao nagradu za druženje psi dobivaju pseće poslastice a djeca jabuke i vodu.

Philipp, kojemu je u osam mjeseci najbolji prijatelj postao crni labrador Thimm, ponosan je što je već izgubio tri kilograma i naučio da se uz psa može udaljiti od kompjutera i igrati na otvorenom. Sada vozi bicikl, rola i čak će možda imati vlastitog psa.

U suradnji s pedijatrima i uz pomoć pasa-terapeuta, moguće je prekinuti negativnu spiralu u koju su upala mnoga djeca, ističu stručnjaci te citiraju rezultate istraživanja sveučilišta u Kielu prema kojima je gotovo četvrtina svih prvašića u Njemačkoj predebela.

Uzrok tomu su uglavnom pogrešna prehrana i premalo kretanja.

Liječnici predviđaju da će predebela djeca imati problema sa zglobovima i da će se u nekih razviti dijabetes te povišeni krvni tlak.

"Djeca koja su debela gomilaju u sebi agresiju i tugu", kazala je Merwe Helms, viša medicinska sestra u lokalnoj bolnici koja sudjeluje u izgradi programa za životinje u suradnji s liječnicima, odgajateljima, nutricionistima i fizioterapeutima.

Druženje s psima ne pomaže djeci samo izgubiti težinu već i jača njihovo samopouzdanje. Psi tako pomažu probiti led u socijalnom kontaktu i postaju prijatelji koji tješe u trenucima tuge.

Terapije uz pomoć životinja počele su u Sjedinjemim Državama prije 30 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙