FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Možda i nije tako loše imati koji kilogram više

Hrvatska-znanostMožda i nije tako loše imati koji kilogram višeWASHINGTON, 2. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Koji kilogram više, ali ipakne previše, nije opasan za zdravlje, nego, naprotiv, može produžitiživot, pokazala je studija koju je objavio Journal of the AmericanMedical Association.
WASHINGTON, 2. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Koji kilogram više, ali ipak ne previše, nije opasan za zdravlje, nego, naprotiv, može produžiti život, pokazala je studija koju je objavio Journal of the American Medical Association.

Istraživači iz Centra za nadzor i prevenciju bolesti i Nacionalnoga instituta za rak i njihovi suradnici iz drugih ustanova proučavali su utjecaj težine na zdravlje, uz korekciju za dob i pušenje.

Studija je pokazala da je život osoba s neznatnim viškom kilograma manje ugrožen od života osoba kojima se težina kreće u preporučenim granicama.

Zdravlje je mnogo ugroženije ekstremno pretilim osobama, ali i ekstremno mršavima.

Istraživači su se u ovoj studiji bavili jedino rizikom smrti, ali ne i rizikom za bolesti.

Ispitanici su razvrstani u kategorije prema definicijama američke vlade koje se u određivanju pretilosti i mršavosti oslanjaju na indeks tjelesne mase.

Prema tim kriterijima osoba visoka 173 cm smatra se premršavom ako ima manje od 55 kilograma, između 55 i 74 kilograma je normalne težine, dok se 89 kilograma smatra prekomjernom težinom, do 104 pretilošću, a iznad 104 ekstremnom pretilošću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙