FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo obrazovanja spremno podmiriti zaostatke za smjenski rad

ZAGREB, 8. svibnja 2005. (Hina) - Ministarstvo znanosti obrazovanja išporta i Vlada RH odlučili su u najkraćem roku podmiriti zaostalapotraživanja nastavnika i ostalih zaposlenika osnovnih i srednjihškola za smjenski rad, priopoćilo je danas to Ministarstvo.
ZAGREB, 8. svibnja 2005. (Hina) - Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa i Vlada RH odlučili su u najkraćem roku podmiriti zaostala potraživanja nastavnika i ostalih zaposlenika osnovnih i srednjih škola za smjenski rad, priopoćilo je danas to Ministarstvo.

Zaostala potraživanja zaposlenicima osnovnih škola odnose se na razdoblje od 1. travnja 2002. do 30. lipnja 2002. i iznose oko 25 milijuna kuna, a nastavnicima srednjih škola od 1. svibnja 2002. do 30. travnja 2005. godine i iznose gotovo 100 milijuna kuna.

"Ministarstvo i Vlada RH osiguravaju novčana sredstva i isplatu u roku 40 dana od primitka dobivenih podataka od škole", stoji u priopćenju.

Navodi se kako će zaposlenici sa školom sklopiti nagodbu kojom se, nakon ove isplate, odriču daljnjih zaostalih potraživanja s osnova smjenskog rada. Ministarstvo već prikuplja i obrađuje podatke o smjenskom radu u srednjim školama, a uskoro će pokrenuti proces prikupljanja podataka u osnovnim školama.

Ministarstvo će od 1. svibnja 2005. godine redovito isplaćivati dodatak za smjenski rad nastavnicima srednjih škola i za to će izdvajati oko 7 milijuna kuna mjesečno.

Ministarstvo također nudi školskim sindikatima potpisivanje sporazuma koji sadrži ranije spomenute obveze Ministarstva i obveze sindikata da svojim članovima preporuče sklapanje nagodbi sa školom te da neće pružati pravnu pomoć onima koji se odluče potraživanja tražiti sudskim putem.

"Posebno ističemo da Ministarstvo, s velikom naporom, podmiruje račune po pravomoćnim sudskim presudama zaposlenicima srednjih škola koji još 2001. godine ostvarili pravo na isplatu regresa i da za tu obvezu treba osigurati oko 230 milijuna kuna. Iako je do sada isplaćeno 97 milijuna kuna, trenutno su blokirani računi više od 150 srednjih škola. Ovih će dana biti uplaćeno 6 milijuna kuna i time će se deblokirati računi 36 srednjih škola", stoji u priopćenju.

Navodi se kako su Ministarstvo i Vlada odlučil u najkraćem roku podmiriti zaostala potraživanja, deblokirati račune škola, otkloniti mogućnost višegodišnjih sudskih procesa, te u punoj suradnji sa socijalnim partnerima i svim sudionicima obrazovnog procesa predano raditi na poboljšanju kvalitete hrvatskog školstva.

Na istim osnovama Ministarstvo će u idućoj godini rješavati potraživanja zaposlenika u visokom obrazovanju.

Ministarstvo opravdano očekuje podršku učitelja i nastavnika, sindikata i šire javnosti naporima koje ulaže u trajno rješavanje zatečeni opravdanih potraživanja, a time i u stvaranju nužnih pretpostavki za uspješno odvijanje mnogih započetih projekata radi unaprjeđivanja kvalitete u cijeloj obrazovnoj vertikali, stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙