FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Busha u Nizozemskoj čekaju stotine prosvjednika

AMSTERDAM, 7. svibnja 2005. (Hina/reuters) - Stotine Nizozemaca okupilesu se u subotu na prosvjedu protiv prvog posjeta američkogpredsjednika Georgea Busha njihovoj zemlji, pri čemu su mnogi jasnoizražavali gnjev zbog invazije na Irak pod američkim vodstvom.
AMSTERDAM, 7. svibnja 2005. (Hina/reuters) - Stotine Nizozemaca okupile su se u subotu na prosvjedu protiv prvog posjeta američkog predsjednika Georgea Busha njihovoj zemlji, pri čemu su mnogi jasno izražavali gnjev zbog invazije na Irak pod američkim vodstvom.

Bush predvečer iz Latvije treba stići u Maastricht, kako bi u nedjelju nazočio obilježavanju 60. obljetnice završetka 2 svjetskog rata u Europi.

Prosvjednici su se okupili ispred američkog konzulata u Amsterdamu, mašući zastavama bivšeg SSSR-a i noseći transparente s porukama "Zaustavite Busha" i "Ako želite zaustaviti terorizam, prestanite sudjelovati u njemu".

"Tu (američku) politiku smatramo imperijalističkom.Želimo da prekine rat, jer iza njega stoje gospodarski i geopolitički ciljevi", rekao je 58-godišnji aktivist Kos van der Hoevan.

Anketa koju je u petak provela televizijska postaja RTL pokazala je kako 68 posto Nizozemaca smatra da se njihova vlada ponaša sluganski prema SAD, a 71 posto da SAD preuveličavaju prijetnju od terorizma kako bi izvkle korist za sebe.

Bush će zajedno s nizozemskim premijerom Janom Peterom Balkenendeom i kraljicom Beatrix u nedjelju sudjelovati na svečanosti obilježavanja 60. obljetnice pobjede nad fašizmom u Europi, koja će se održati na američkom groblju nedaleko od Maastrichta u kojem je okopano oko osam tisuća Amerikanaca poginulih u 2. svjetskom ratu.

Bush se u Latviji prvo odvojeno sastao s tamošnjom predsjednicom Vairom Vike-Freibergom, a zatim i skupno sa svoje troje predsjednika baltičkih zemalja. Nakon tih susreta Bush je odao priznanje razvoju batličkih demokracija i zahvalio im na potpori u ratu u Iraku. Rekao je također da je završetak Drugog svjetskog rata nekima donio slobodu, a baltičkim zemljama označio početak "okupacije i komunističke opresije".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙