FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush otputovao u Europu

WASHINGTON,6. svibnja 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushotputovao je u petak u posjet nekim europskim zemljama u povodu 60.obljetnice pobjede saveznika u Drugom svjetskom ratu.
WASHINGTON,6. svibnja 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush otputovao je u petak u posjet nekim europskim zemljama u povodu 60. obljetnice pobjede saveznika u Drugom svjetskom ratu.

Bush će, tijekom njegova drugog putovanja u Europu otkako je u siječnju započeo svoj drugi mandat, u narednih pet dana posjetiti Latviju, Nizozemsku, Rusiju i Gruziju.

Prva postaja njegova puta bit će Latvija gdje će se u subotu u Rigi susresti s predsjednicima triju baltičkih država, Latvije, Litve i Estonije.

U Moskvi će se američki predsjednik pridružiti drugim svjetskim čelnicima u obilježavanju završetka Drugog svjetskog rata u Europi.

Bush će se u nedjelju sastati i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i s njim, kako se očekuje, razgovarati o nizu tema, uključujući stanje demokracije u Rusiji, rusku prodaju oružja Siriji i Venezueli te o pitanjima Irana, Sjeverne Koreje i bliskoistočnog mirovnog procesa.

Bush će, kako je najavio, nastojati umanjiti napetosti između Rusije i baltičkih zemalja koje nisu u naročitom slavljeničkom raspoloženju uoči 60. obljetnice završetka Drugog svjetskog rata jer za njih 1945. znači početak sovjetske okupacije.

U nedjelju će posjetiti Nizozemsku. Tamo će položiti vijenac na američkom groblju gdje su pokopani američki vojnici pali u Drugom svjetskom ratu.

Važan je i njegov posjet Gruziji gdje će u utorak u Tbilisiju govoriti na Trgu slobode u povodu prošlogodišnje "ružičaste revolucije" koja je dovela na vlast demokratske reformatore.

Očekuje se također da će Bush s gruzijskim predsjednikom Mihailom Sakašvilijem razgovarati o svom obećanju da će potaknuti Putina da povuče ruske snage i vojne baze iz Gruzije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙