FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečana akademija uoči sutrašnjeg blagdana sv. Dujma i Dana Splita

SPLIT, 6. svibnja 2005. (Hina) - U Splitu je večeras svečanomakademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK ) - uoči sutrašnjeglavne proslave - započela proslava Dana grada Splita i 17 stoljećaSplita te blagdana sv. Dujma.
SPLIT, 6. svibnja 2005. (Hina) - U Splitu je večeras svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK ) - uoči sutrašnje glavne proslave - započela proslava Dana grada Splita i 17 stoljeća Splita te blagdana sv. Dujma.

Svečanosti su nazočili brojni uglednici, među kojima veliki broj biskupa koji će sutra, na blagdana sv. Dujma, sudjelovati u procesiji u kojoj će se nositi moći ranokršćanskog mučenika sv. Dujma, među njima i bečki kardinal Christoph Schoenborn, veleposlanici Norveške, Švedske i Velike Britanije u Hrvatskoj te predstavnici konzularnog zbora u Splitu.

Pozdravljajući okupljene na svečanoj akademiji, splitski gradonačelnik Miroslav Buličić naglasio je kako su rijetki gradovi u svijetu koji se mogu pohvaliti ovako dugom poviješću od 17 stoljeća kao što je Split, koji je "stvorio raznovrsni amalgam života - izrastao na Dioklecijanu i Marulićevom europskom duhu".

"Split je svojoj dugoj povijesti znao podnijeti najteže kušnje i uvijek ostati svoj. Biti Splićanin znači nastaviti tragom velikana, i uistinu je čast biti gradonačelnikom ovoga grada", dodao je.

Gradonačelnik Buličić je, govoreći o uspjesima ove gradske vlasti, rekao kako su stvoreni uvjeti za sportski razvoj Splita, što je rezultiralo brojnim medaljama koje su donesene u ovaj grad. Istakao je i kako je 210 obitelji socijalno ugroženih dobilo stanove, a iduće godine dobit će ih još 110.

"U Dioklecijanovu palaču se ulaže kao nikada do sada, i samo je Dioklecijan u nju uložio više od nas", kazao je Buličić. No, dodao je, u gradu ima još ima puno problema.

Nadbiskup splitsko-makarski msgr. Marin Barišić posebno pozdravljajući bečkog kardinala Schoenborna, naglasio je kako je pokojni papa Ivan Pavao II. imao pravo kada je, prilikom posjeta Splitu, izjavio da povijest u ovom gradu nije šutjela.

"Kroz Split su prošle brojne kulture i civilizacije, povijest je puna velikih događaja i velikih ljudi, a sve to stvara i velike obveze. Ovo je obljetnica grada kome je carska palača dala posebno značenje. I Split je imao sreću što se, uz sve probleme, sukladno razvijao, uz sv. Duju svog zaštitnika, koji mu je kroz stoljeća davao duhovnu snagu, jer je pobijedio svog mučitelja Dioklecijana", rekao je mons. Barišić.

Napomenuo je da nam "ulazak u EU otvara nove i velike perspektive, ali i obveze čega moramo biti svjesni".

Na večerašnjoj svečanoj akademiji uručene su i Nagrade Grada najzaslužnijim građanima Splita za 2004. g.

Nagradu za životno djelo posthumno su dobili Zdenko Runjić za doprinos u glazbi; Andrija Bartulić za obranu Domovine i društveni rad; akademik Davorin Rudolf za znanstveni rad, te Duško Kečkemet za područje kulture i umjetnosti.

Osobne nagrade dobila je Berzina Matoković - Dobrila za rad na području znanosti i informatike; KUD Jedinstvo za njegovanje splitskog folklora i rad sa mladima; i Ratko Glavina za uspjehe na polju umjetnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙