FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Frans van Vught: Hrvatska ne kasni u provedbi Bolonjskog procesa

ZAGREB, 6. svibnja 2005. (Hina) - Skupina stručnjaka za procjenu Udrugeeuropskih sveučilišta (EUA) posjetila je danas Sveučilište u Zagrebu inakon razgovora sa sveučilišnim vodstvom susrela se s novinarima.
ZAGREB, 6. svibnja 2005. (Hina) - Skupina stručnjaka za procjenu Udruge europskih sveučilišta (EUA) posjetila je danas Sveučilište u Zagrebu i nakon razgovora sa sveučilišnim vodstvom susrela se s novinarima.

Član Upravnog odbora EUA-e Frans van Vught izjavio je da je skupina razgovarala s ministrom znanosti, obrazovanja i športa Draganom Primorcem i rektoricom Sveučilišta u Zagrebu Jasnom Helenom Mencer te da je općenito stekla dobar dojam o promjenama koje se poduzimaju u Hrvatskoj u vezi s Bolonjskim procesom.

Nismo došli kao inspektori, nego kao stručnjaci koji žele pomoći da lakše svladate velike zapreke koje se javljaju pri tako opsežnim promjenama, rekao je Frans van Vught, bivši rektor Sveučilišta u Twenteu u Nizozemskoj.

S njim u izaslanstvu bili su norveška profesorica Tove Bull, bivša rektorica Sveučilišta u Tromsu, zamjenik glavne tajnice EUA-e David Crosier i predstavnica Udruge europskih studenata (ESIB) Katja Kamsek.

Izaslanstvo je zamijetilo rascjepkanost sveučilišnog sustava na fakultete što umanjuje sposobnost prilagodbe akademske zajednice. Mnoge promjene dolaze istodobno i to nije lako svladati, upozorio je Frans van Vught. Kvaliteta obrazovanja jedno je od najvažnijih pitanja i treba je postupno podići na europsku razinu, dodao je. Na upit kasni li Hrvatska u provedbi Bolonjskog procesa, odgovorio je da ne kasni, ali da se ne bi smjelo gubiti vrijeme.

Podsjetio je da je sveučilište vodeće mjesto u stvaranju društva znanja i da se zbog toga promjene moraju provoditi na vrijeme i kvalitetno.

Osim Sveučilišta u Zagrebu izaslanstvo će se susresti s predstavnicima visokih učilišta i studenata te predstavnicima ostalih sveučilišta u Hrvatskoj.

Procjena Sveučilišta u Zagrebu bitna je za uvođenje, usklađivanje i ostvarenje sveučilišnih programa u skladu s Bolonjskim procesom, a time i za ulazak Sveučilišta u europski prostor visokog obrazovanja, rečeno je.

Procjembena skupina ocjenjivat će uvođenje bolonjske sheme na nacionalnoj razini, usklađivanje programa unutar sveučilišnog kurikuluma, analizu stanja kadrovske strukture na Sveučilištu, novčanu potporu pokretanju novih studijskih programa i općenito novi sustav financiranja studija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙