FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Obrana traži oslobađanje Bulatovića, presuda 13. svibnja

DEN HAAG/ZAGREB,6. svibnja 2005.(Hina) - Na Haškom sudu (ICTY) u petakje održana rasprava o optužbi za nepoštivanje suda protiv KosteBulatovića, svjedoka obrane Slobodana Miloševića, na kojoj je optuženinegirao krivnju, obrana zatražila njegovo oslobađanje, a sudsko vijećezakazalo je izricanje presude za idući petak.
DEN HAAG/ZAGREB,6. svibnja 2005.(Hina) - Na Haškom sudu (ICTY) u petak je održana rasprava o optužbi za nepoštivanje suda protiv Koste Bulatovića, svjedoka obrane Slobodana Miloševića, na kojoj je optuženi negirao krivnju, obrana zatražila njegovo oslobađanje, a sudsko vijeće zakazalo je izricanje presude za idući petak.

"Nisam kriv", rekao je Bulatović nakon što je predsjedavajući sudac Patrick Robinson zatražio da se izjasni prema optužbi da je "svjesno i hotimično ometao provedbu pravde", jer je 19. i 20. travnja odbio odgovarati na pitanja tužitelja kada Milošević zbog bolesti nije bio u sudnici.

Unatoč nagovaranju sudaca i prijetnjama optužbom za nepoštivanje suda, Bulatović je uporno odbijao svjedočiti rekavši da je u Haag "došao na poziv svog predsjednika Miloševića i da bez njega neće nikome davati izjave".

Kanadski odvjetnik Stephane Bourgon, kojeg je sud dodijelio Bulatoviću, zatražio je njegovo oslobađanje ističući kako on "sigurno nije svjesno i hotimično ometao pravdu" te da to nije bilo ometanje već "odgađanje pravde".

Kada se Milošević 25. travnja vratio u sudnicu, Bulatović je uredno nastavio i dovršio svoje svjedočenje.

"Mislio je da čini dobro i da bi odgovaranje na pitanja tužitelja moglo naškoditi njegovu iskazu", objasnio je Bourgon zaključivši da "Bulatovića treba pustiti kući, čega su svi u sudnici svjesni".

Bourgon je kao svjedoke obrane izveo Bulatovićeva pratitelja Dragutina Milovanovića i Miloševićeva pravnog savjetnika Branka Rakića, koji su rekli kako je "optuženi želio pomoći utvrđivanju istine i pravde, uz puno uvažavanje svih strana u postupku".

Tužitelj Geoffrey Nice kazao je da je Bulatović odbio svjedočiti u dogovoru s nekim iz kruga Miloševićevih suradnika i da njegov postupak predstavlja "flagrantno nepoštivanje suda".

Sudac Robinson najavio je izricanje presude za 13. svibnja.

Za nepoštivanje suda ICTY predviđa kaznu do sedam godina zatvora, novčanu kazna do 100.000 eura ili kombinaciju tih dviju kazni.

ICTY je u četvrtak izrekao prvu kaznu za nepoštivanje suda, nakon provedenog suđenja, osudivši kosovskog Albanca Bequ Beqaja na četiri mjeseca zatvora zbog uticaja na svjedoke. Budući da je u pritvoru već proveo pet mjeseci Beqaj je odmah oslobođen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙