FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka vraća izjeglice s Kosova

BERLIN, 6. svibnja 2005. (Hina) - Njemačka će uskoro započeti svraćanjem oko 10 000 izbjeglica s Kosova koliko ih još boravi u ovojzemlji, javlja dnevnik "Frankfurter Rundschau" u petak pozivajući sena izvore bliske vladi u Berlinu.
BERLIN, 6. svibnja 2005. (Hina) - Njemačka će uskoro započeti s vraćanjem oko 10 000 izbjeglica s Kosova koliko ih još boravi u ovoj zemlji, javlja dnevnik "Frankfurter Rundschau" u petak pozivajući se na izvore bliske vladi u Berlinu.

"Frankfurter Rundschau" piše da su njemačka vlada i UNMIK postigli potkraj prošlog mjeseca sporazum po kojem će već ovog mjeseca započeti postupno vraćanje preostalih izjeglica.

Oni koji bi se trebali vratiti uglavnom su pripadnici nacionalnih manjina na Kosovu - Romi, Aškalije te Egipćani koji su nakon izbijanja prošlogodišnjih nemira na Kosovu bili zaštićeni od prisilnog povratka u domovinu. Većina njih u Njemačkoj boravi od rata na Kosovu 1999. godine.

Povjerenica savezne vlade za pitanje migracija Marielouise Beck (Zeleni) usprotivila se prisilnom vraćanju te je zatražila trajnu dozvolu boravka za Srbe i Rome s Kosova koji borave u Njemačkoj. "Povratak ovih manjina na Kosovo predstavlja sigurnosni rizik", smatra Beck.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava poput "Pro Asyla" planirano vraćanje izbjeglica na Kosovo drže "humanitarnom katastrofom". Ova organizacija vjeruje da je UNMIK pristao na povratak izbjeglica pod "pritiskom financijera iz Njemačke".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙