FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanske tvrtke povećavaju prisutnost u istočnoj Europi

DUESSELDORF, 12. travnja 2005. (Hina/dpa) - Japanske kompanijeubrzavaju svoja ulaganja u nove zemlje članice Europske unije izistočne Europe, no pokazuju veću suzdržanost u pogledu svoga angažmanau Njemačkoj, priopćeno je u utorak iz japansko-njemačke trgovinskekomore (JIHK).
DUESSELDORF, 12. travnja 2005. (Hina/dpa) - Japanske kompanije ubrzavaju svoja ulaganja u nove zemlje članice Europske unije iz istočne Europe, no pokazuju veću suzdržanost u pogledu svoga angažmana u Njemačkoj, priopćeno je u utorak iz japansko-njemačke trgovinske komore (JIHK).

"Što se tiče ulaganja u Njemačku, kompanije su trenutno sklonije većem oprezu", kazao je izvršni direktor JIHK-a Osamu Fujimoto. "Njihovo zanimanje je snažno usmjereno na nove članice EU poput Poljske, Češke, Mađarske gdje su troškovi rada niži".

"Buduće ciljane zemlje uključivat će također Bugarsku i Rumunjsku", dodao je Fujimoto, istaknuvši međutim da je Njemačka najveći gospodarski partner Japana te da će tako i ostati.

No Fujimoto je upozorio da će istočna Njemačka imati minimalnu ulogu kao baza za proizvodnju za japanske kompanije zbog visokih troškova rada. "Polažem međutim nadu te vjerujem da istočno-njemačke države mogu postati most između Njemačke i novih EU članica a uslijed toga i ekonomski profitirati".

Među nekih 1.030 japanskih tvrtki koje posluju u Njemačkoj mnoge se žale ne samo na visoke poreze i naknade već i na prekomjernu birokraciju i nedovoljnu financijsku pomoć ili poticaje, kazao je Fujimoto.

"Unatoč nedostacima, japanske tvrtke i nadalje vide dobre prilike za prodaju u Njemačkoj", kazao je Fujimoto. "Japanci žele dodatno razvijati svoje poslovanje u Europi a naravno da žele rasti i u Njemačkoj".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙