FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Peterle za osudu komunističkog totalitarizma

LJUBLJANA,6. svibnja 2005.(Hina) - Nekadašnji slovenski premijer, asada zastupnik u Europskom parlamentu Lojze Peterle izjavio je u petakda Slovenija nije jasno definirala i raščistila svoj odnos premakomunističkom totalitarizmu.
LJUBLJANA,6. svibnja 2005.(Hina) - Nekadašnji slovenski premijer, a sada zastupnik u Europskom parlamentu Lojze Peterle izjavio je u petak da Slovenija nije jasno definirala i raščistila svoj odnos prema komunističkom totalitarizmu.

"Poznato je stajalište baltičkih država da zamjena jednog totalitarizma drugim sama po sebi ne znači slobodu. To vrijedi i za nas", rekao je Peterle na konferenciji za novinare u vezi s domaćim polemikama oko značenja Dana pobjede nad nacifašizmom i završetka II. svjetskog rata.

Definirani odnos prema totalitarnom dijelu vlastite prošlosti otklonio bi emocionalne reakcije, uznemiravanje javnosti i različite komentare oko prošlih događaja, te incidente poput nedavnog u blizini Nove Gorice, gdje je fašističkim natpisima nagrđeno partizansko groblje, ocijenio je Peterle.

Peterle je od 1990. do 1992. bio predsjednik prve demokratski izabrane slovenske vlade, a u dva kraća mandata i ministar vanjskih poslova. U Europski parlament izabran je prošle godine na listi slovenskih demokršćana u okviru Europske pučke stranke (EPP).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙