FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britansko gospodarstvo slabit će u trećem Blairovom mandatu - analitičari

LONDON, 6. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Laburistička vlada premijeraTonyja Blaira osvojila je treći mandat na parlamentarnim izborima,potpomognuta općim priznanjem o snažnom upravljanju gospodarstvom, noanalitičari izražavaju zabrinutost oko toga može li se njegova snagaodržati.
LONDON, 6. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Laburistička vlada premijera Tonyja Blaira osvojila je treći mandat na parlamentarnim izborima, potpomognuta općim priznanjem o snažnom upravljanju gospodarstvom, no analitičari izražavaju zabrinutost oko toga može li se njegova snaga održati.

"Premijer je sazvao izbore u pravom trenutku", kazao je analitičar Investeca Philip Shaw. "Za šest mjeseci gospodarstvo će izgledati nedvojbeno slabije".

Britansko gospodarstvo, koje je ostvarilo rast od 3,1 posto u 2004., trenutno nadmašuje susjedne europske gospodarske sile Francusku i Njemačku.

Unatoč dosad nezabilježenoj trećoj uzastopnoj izbornoj pobjedi, Blairova laburistička većina u Donjem domu parlamenta bit će smanjena sa 161 mjesta osvojenog nakon glasovanja u lipnju 2001. na 66 do 80 zastupnika.

"To bi moglo u značajnoj mjeri otežati vladi da ostvari 21,5 milijardi funta vrijednih ušteda na troškovima u državom sektoru o kojima ovise tekuće projekcije državnih financija", kazao je ekonomist HSBC-a John Butler.

Unatoč tome što je ministar financija Gordon Brown uglavnom uspješno upravljao državnom blagajnom tijekom proteklih osam godina, laburisti su nedavno pojačali zabrinutosti s najavom da će možda morati uskoro povećati poreze.

"Postoji niz problema u kojima su rezultati trenutne vladine gospodarske politike daleko od savršenih", kazao je ekonomist Standard Chartereda Gavin Redknap."Glavni problem u raspravi je porezno opterećenje, koje je u posljednje četiri godine raslo i dalje će rasti u nadolazećim godinama", zaključuje ekonomist Redknap.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙