FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 6. svibnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do4,30 sati.
ZAGREB, 6. svibnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

ZAGREB - Središnja svečanost Dana sjećanja na žrtve holokausta (Jom Hašoa) održana je jučer na zagrebačkom groblju Mirogoju. Počast stradalima od fašizma odana je kratkom šutnjom i molitvom za mrtve, čitanjem dijela imena Židova iz malih zajednica u Hrvatskoj, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomenika "Mojsije" na Mirogoju. Predsjednik Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj i Židovske općine Zagreb dr. Ognjen Kraus kazao je da je riječ o danu sjećanja na tragediju šest milijuna židovskih žrtava, koja je postala trauma čitavog židovstva i duboko je u svijesti svakog pojedinca i u temeljima je Izraela. Sjećanjem uključujemo žrtve u naš svakodnevan život i iskazujemo počast i dostojanstvo ljudima kojima su krvnici oduzeli sve, čak i ime, učinili ih brojevima i sirovinom industrije smrti, kazao je Kraus. Položeni su vijenci Saveza antifašističkih boraca i antifašista, Koordinacije židovskih općina Hrvatske, Židovske općine Zagreb, Predsjednika Republike, Hrvatskog sabora, Vlade, Savjeta za nacionalne manjine, Američkog veleposlanstva u Hrvatskoj i Grada Zagreba.

ZAGREB - Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte ustvrdila je kako generalu Anti Gotovini u bijegu "pomažu mnogi", a među njima i dijelovi Obavještajne agencije (OA) i Protuobavještajne agencije (POA). "Mreža (pomagača) je jako velika i, naravno, u OA-i i POA-i sigurno ima Gotovininih prijatelja", rekla je Carla del Ponte u intervjuu za današnji "Vjesnik". Govoreći o navodnim posrednicima između Vlade i Gotovine, del Ponte je rekla kako joj je iz Zagreba rečeno: "Mi možemo doći u kontakt s Gotovinom i on će se dobrovoljno predati." "Nakon što je navodni posrednik Jure Kapetanović u Mostaru navodno kontaktirao s Gotovinom, meni su na sastanak došli ministrica pravosuđa i ministar vanjskih poslova koji su ustvrdili da je Gotovinin odgovor bio negativan, ali da i dalje rade ne bi li ga nagovorili na predaju", rekla je. "Kad se ustanovilo da do sastanka uopće nije došlo, možete si zamisliti da sam bila uznemirena i uzrujana. Shvatili smo da rade na nagovaranju Gotovine ne bi li se predao, ali ne i da ga uhite", rekla je del Ponte. Kazala je da ne zna točno gdje se nalazi Gotovina, ali kako može potvrditi da se po svim svojim informacijama nalazi u Hrvatskoj, a da izvan Hrvatske može biti u hrvatskom dijelu BiH. Na pitanje je li Haag politički motiviran sud, tužiteljica je rekla: "Kakva je to glupost? Što to uopće znači? Ovdje je riječ o pravu - istraga, optužnica, suđenje."

ZAGREB - Reprezentativna izložba "Renesansa u Francuskoj - remek djela iz kolekcije Nacionalnog muzeja renesanse u Ecouenu" otvorena je sinoć u Galeriji Klovićevih dvora pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca. To je uzvratna izložba nakon prošlogodišnje uspješne izložbe "Hrvatska renesansa" koja je bila otvorena u dvorcu Ecouenu. Izložba nudi reprezentativan izbor djela iz zbirke toga francuskog Nacionalnog muzeja renesanse, a to su vitraji, mozaici, tapiserije, skulpture, slike, minijature, namještaj te rijetki predmeti umjetničkog obrta u keramici, staklu, kovini, drvu i vosku - ukupno 153 djela. Upravo ta vrhunska remek-djela hrvatskoj će publici omogućiti bolji uvid u europsku renesansu te uočavanje francuskog prinosa renesansi u usporedbi s hrvatskim dosezima, istaknuto je na večerašnjem otvorenju.

VUKOVAR - Danijel Rehak, nositelj nezavisne županijske liste za Skupštinu Vukovarsko-srijemske županije, ustvrdio je sinoć da nijedna vlast nije ostvarila gotovo nijedno predizborno obećanje i nema programa ni strategije za prevladavanje gospodarske krize, već rješenja vidi u prodaji nacionalnog bogatstva i u novim zaduženjima. Predstavivši na konferenciji za novinare pogram Nezavisne liste i kandidate, Rehak se zauzeo za veće zapošljavanje mladih kao i za uključivanje znanosti i obrazovanja u razvoj poljoprivrede i gospodarstva. Također je ustvrdio kako je opća centralizacija velika zapreka razvoju civilnog društva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙