FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sa sjednice vlade

ZAGREB, 5. svibnja 2005. (Hina) - Sa sjednice vlade
ZAGREB, 5. svibnja 2005. (Hina) - Sa sjednice vlade

HINA - Financijski servis

Zagrebačka banka je otkupila potraživanja veledrogerija i ljekarni u iznosu 850 milijuna kuna, koliki su dugovi za lijekove od kolovoza do prosinca 2004., rečeno je danas na sjednici Vlade u Krapini

HZZO će platiti dug Zagrebačkoj banci do 1. lipnja 2006., ali bez kamata, jer će taj trošak snositi veledrogerije, izvijestio je članove Vlade ministar financija Ivan Šuker, dodajući da tako namirenje duga neće teretiti državni proračun.

Rješenjem tih dugova, smatra Šuker direktno se ubrizgava novac u gospodarstvo.

Povećat će se tako i onako dobra likvidnost, uvjerava ministar financija, ističući da država promptno izvršava sve svoje obveze.

Kako je u prvom tromjesečju ove godine smanjen porast troškova za lijekove za 5 posto, resorni ministar Neven Ljubičić očekuje da će HZZO moći ispoštovati rok plaćanja od 120 dana do kraja godine.

Premijer Ivo Sanader upozorio je danas da ima banaka koje puno lakše i brže daju kredite za potrošnju nego za gospodarstvo, te apelirao da se to promijeni.

Ne možemo prešutjeti činjenicu da se potrošački kredit za automobile dobije za dan - dva, a da se za strojeve, otvaranje obrta i slično čeka i nekoliko mjeseci, rekao je Sanader na sjednici Vlade u Krapini.

Apelirao je da banke promijene praksu, da se skrati vrijeme za vrednovanje projekata i donošenje odluka kada su u pitanju poduzetnici i obrtnici.

Sanader je kazao da je već razgovarao s predstavnicima nekoliko vodećih banaka i da taj razgovor ohrabruje, a očekuje i pozitivan odjek sastanaka i s drugim bankama.

U nekoliko vodećih banaka prepoznali su problem i "apsolutno stoje na crti i poziciji na kojoj stoji Vlada", kazao je hrvatski premijer.

Naravno da svatko od njih želi profit, ali krediti za strojeve i obrte dugoročno su i njima isplativiji od potrošačkih kredita, ocijenio je Sanader, koji smatra da je bankama stalo ne samo do profita, nego i do društva u kojem rade.

O problemu kreditiranja poduzetništva Sanader je govorio na sjednici Vlade u Krapini, a nakon što su mu se i lokalni poduzetnici potužili da imaju problema ne samo s državnom nego i s administracijom u bankama.

Doplatak za djecu obuhvatit će još oko 14 tisuća djece, odnosno oko 7,5 tisuća korisnika, rezultat je to izmjena i dopuna Zakona o doplatku za djecu koje je Vlada utvrdila na današnjoj sjednici u Krapini.

Naime, te bi izmjene ukinule dosadašnji uvjet o tri godine prijavljenog boravka i prebivališta u Hrvatskoj, a doplatak bi mogli dobiti i stranci sa stalnim boravkom.

Za nova pravila trebat će mjesečno dodatnih oko 3,6 milijuna kuna, kaže potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji Jadranka Kosor.

No, to neće dodatno opteretiti državni proračun koji je za ovu godinu planirao 1,5 milijardi kuna.

U razvitak vodoopskrbe u Krapinsko-zagorskoj županiji idućih će se pet godina uložiti oko 283 milijuna kuna, a taj program razvitka, koji će sufinancirati država, Vlada je prihvatila na današnjoj sjednici u Krapini.

Taj bi Program ujedinio četiri velika vodoopskrbna sustava u jedan, uz mogućnost da svaki od njih funkcionira zasebno.

Uz cestogradnju, to je jedan od vitalnih infrastrukturnih projekata u Županiji, rekao je premijer Ivo Sanader, koji je prije sjednice otvorio carinarnicu u Krapini.

Odluku o toj carinarnici Vlada je donijela u ožujku na temelju novog ustroja Carine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙