FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sa sjednice Vlade

ZAGREB, 21. travnja 2005. (Hina) - Sa sjednice Vlade
ZAGREB, 21. travnja 2005. (Hina) - Sa sjednice Vlade

HINA - Financijski servis

Dobit Hrvatskih šuma ubuduće bi se dijelila između te tvrtke, kojoj bi ostajala polovica, te države i lokalnih jedinica kojima bi pripala po četvrtina dobiti.

Nov način raspodjele dobiti u kojoj bi sudjelovale i lokalne jedinice predviđa prijedlog novog zakona o šumama kojega je Vlada uputila u redovnu saborsku proceduru.

Slijedom toga, od Hrvatskih se šuma očekuje poslovanje na tržišnim načelima, a u procesu restrukturiranja i izdvajanje, odnosno privatizacija pojedinih dijelova ili djelatnosti te tvrtke.

U toj bi fazi, upozorava predlagatelj, moglo biti viška zaposlenih, a njih je u Hrvatskim šumama sada oko 10.000.

Daljnjoj liberalizaciji telekomunikacijskog tržišta trebale bi doprinijeti izmjene Zakona o telekomunikacijama, prema kojima bi se davateljem usluga koji ima značajniju tržišnu snagu smatrao bi operater čiji je tržišni udjel veći od 25 posto.

Takvi operateri u fiksnoj telefoniji moraju drugim operaterima omogućiti pristup svojoj izdvojenoj lokalnoj petlji prema načelima ravnopravnosti, nediskriminacije i troškovne usmjerenosti.

Izmjenama zakona pooštrit će se kazne, pa će primjerice kaznom od 1 do 5 posto ukupnog godišnjeg bruto prihoda biti kažnjeni prekršitelji koji npr. ne plaćaju propisane naknade za obavljanje usluga, ili postupaju protivno odredbama o regulaciji cijena telekomunikacijskih usluga.

Ukupno 13 lokalnih jedinica dobit će bespovratnu potporu od Fonda za regionalni razvoj i to ponajviše za projekte u vodoopskrbi, kanalizaciji, uređenju odlagališta i sl.

Stolnotenisače Tamaru Boroš i Zorana Primorca, te stručne sportske radnike zaslužne za uspjeh na ovogodišnjem Europskom stolnoteniskom prvenstvu u Danskoj, Vlada je danas nagradila s ukupno 230.000 kuna.

Za zlato u igri parova i broncu u pojedinačnom natjecanju Tamara Boroš dobit će ukupno 100.000 kuna, a Zoran Primorac za broncu u pojedinačnom natjecanju 30.000 kuna.

Treneri Neven Cegnar i Zlatko Novaković nagrađeni su sa po 56.000, odnosno 24.000 kuna, direktor reprezentacije Radivoj Hudetz s 14.000, a fizioterapeut Robert Prusac sa 6000 kuna.

Hrvatska će država sa 624 tisuće kuna pomoći nabavu repromaterijala i mehanizacije za proljetnu sjetvu zajednicama Hrvata iz BiH i to općina Teslić-Komušina i Usora, te Višnjik-Derventa, odlučila je danas Vlada.

Vlada je, naime, dala bespovratnu novčanu pomoć od 374 tisuću kuna Zajednici progranih, izbjeglih i raseljenih Hrvata BiH iz općine Teslić-Komušina i Usora, te 250 tisuća kuna Zajednici povratnika Bosanske Posavine iz općine Višnjik-Derventa.

Tim novcem nabavit će najnužnija mehanizacija, sjeme i mineralno gnojivo.

Vlada je odlučila da se pokrene postupak za sklapanje Ugovora o zajmu za Hrvatski projekt tehnologijskog razvitka s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj.

Projekt je ukupno vrijedan 47 milijuna dolara, od čega bi zajam Svjetske banke iznosio 40 milijuna dolara.

Projektom bi se, objasnio je ministar znanosti Dragan Primorac, financirao preustroj znanstvenih institucija kako bi se povećala njihova konkurentnost, uspostavili Poslovno-inovacijski centar i Fond jedinstvo uz pomoć znanja, važni za unapređenje tehnoloških potencijala poduzeća, te za povezivanje i financiranje zajedničkih projekata domaćih i hrvatskih znanstvenika iz dijaspore.

Vlada je osnovala novu, brojčano i stručno jaču Međuresorsku radnu skupinu za suzbijanje terorizma koja ima 15 članova, šet više od 'stare', osnovane u studenom 2001.

Kao novi, u Skupinu ulaze predstavnici Carinske uprave, Deviznog inspektorata, Državnog zavoda za nuklearnu sigurnost, Nacionalnog povjerenstva za zaštitu zračnog prometa, Obavještajne i Protuobavještajne agencije.

Od ranije, u skupini su predstavnici ministarstava vanjskih i unutarnjih poslova, obrane, pravosuđa, financija, gospodarstva i pomorstva, kao i predstavnici Hrvatske narodne banke, Državnog odvjetništva te Ureda za sprječavanje pranja novca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙