FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sa sjednice Vlade

ZAGREB, 15. travnja 2005. (Hina) - Sa sjednice Vlade
ZAGREB, 15. travnja 2005. (Hina) - Sa sjednice Vlade

HINA - Financijski servis

Privatni iznajmljivači soba i apartmana ove će i iduće godine plaćati godišnji paušal boravišne pristojbe od 150 do 300 kuna po krevetu, uredbom je danas propisala hrvatska Vlada.

Iznos paušala ovisit će o razredu u koji je svrstano turističko mjesto - najviše će, 300 kuna po krevetu godišnje plaćati iznajmljivači u najatraktivnijim mjestima, poput Makarske, Bola, Murtera, Plitvičkih jezera.

Nešto manje, odnosno 255 kuna paušala plaćat će iznajmljivači primjerice u Rijeci, Visu, Splitu, Varaždinu, itd.

Najniži iznos paušala, od 150 kuna na godinu, plaćat će privatni iznajmljivači u turistički najmanje atraktivnim mjestima.

No, tzv. malim, odnosno iznajmljivačima koji imaju do 4 kreveta u dvije sobe, ili jednom apartmanu, a žive u mjestu gdje su sobe popunjene manje od 40 dana na godinu, Vlada je ostavila mogućnost da odluče hoće li boravišnu pristojbu plaćati po novom - paušalno, ili, kao i do sada, po broju noćenja.

Između te dvije mogućnosti oni če morati odlučiti do početka srpnja, rekao je Kalmeta.

Boravišna će pristojba i iduće godine iznositi kao i ove - u glavnoj sezoni između četiri i sedam kuna dnevno po osobi.

Nepromijenjen će iduće godine ostati i paušal boravišne pristojbe za stalni vez u lukama nautičkog turizma i iznosit će 400 kuna.

Hrvatski pomorci ubuduće bi trebali lakše izići na svjetsko tržište rada, a njihova bi prava pritom trebala biti zaštićena - omogućila bi to Konvencija o zapošljavanju i raspoređivanju pomoraca iz 1996. čije je potvrđivanje Vlada predložila Hrvatskom saboru na sjednici u Karlovcu.

Od 30.000 hrvatskih pomoraca, njih oko 20.000 je na stranim brodovima, svega ih se 10 posto zapošljava preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a svi ostali preko pomorskih agenata.

Vlada je pokrenula i postupak za sklapanje ugovora s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj za projekt razvoja sustava socijalne skrbi.

Ukupna vrijednost projekta, koji će značiti i reformu tog sustava, procjenjuje se na 45 milijuna eura, od čega bi 30 milijuna bio zajam Banke, a ostalo bi se osiguralo u državnom proračunu.

Saboru je predložila da potvrdi zajam za projekt komunalne i društvene infrastrukture na hrvatskim otocima, za koji se planira utrošiti oko 770 milijuna kuna. Od toga bi se po četvrtina financirala zajmom Razvojne banke Vijeća Europe i iz državnog proračuna, a preostalih 50 posto iz proračuna lokalnih jedinica.

Hrvatska Vlada na današnjoj je sjednici u Karlovcu, bez naknade u vlasništvo Karlovačke županije prenijela prostor bivše vojarne Logorište na kojem će niknuti županijska gospodarska zona.

U okviru Vladina programa razvoja poduzetničkih zona, njih čak 32, su iz Karlovačke županije, rekao je premijer Ivo Sanader.

Karlovačkoj županiji Vlada je odobrila da se za modernizaciju županijskih i lokalnih cesta zaduži za iznos od 25 milijuna kuna.

Kredit će se uzeti od Privredne banke Zagreb na osam godina, uz poček od šest mjeseci.

Vlada je danas podržala i projekt ulaganja u Hrvatski olimpijski centar Bjelolasica, a projekt uključuje i izgradnju športske dvorane i plivališta.

Hrvatska je Vlada otpisala dug PPK Valpovu u iznosu od oko 57 milijuna kuna, a odluka je donesena na današnjoj zatvorenoj sjednici Vlade u Karlovcu.

Vladinom odlukom o otpisu duga praktično je, kažu u Vladi, omogućen završetak financijske konsolidacije tog društva.

Kako je istaknuo ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković Vlada je tu gospodarsku i socijalnu mjera donijela kako bi društvo nastavilo funkcionirati bez opterećenja.

Dug PPK Valpova prema Ministarstvu financija po osnovi poreza iznosio je 32 milijuna kuna, 3,6 milijuna kuna duga odnosi se na dugovanja na osnovi zakupa poljoprivrednog zemljišta iz 1998. godine uvećano za kamate, a dug prema Hrvatskim vodama za vodnu naknadu iznosi 7,6 milijuna kuna.

Riječ je, kako je pojasnio Čobanković, o opterećenjima iz ranijih razdoblja koja su veliki teret za tu tvrtku.

Zaposlenici PPK Valpovo kupili su danas na elektroničkoj dražbi Zagrebačke burze 44,01 posto dionica tog valpovačkog poljoprivredno-prehrambenog kombinata, i to po cijeni od 13.594.625 kuna.

Time su radnici PPK Valpova postali vlasnici ukupno oko 96 posto dionica te tvrtke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙